Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Židenickém kopci vyroste nová rozhledna podle návrhu studentů

Na Židenickém kopci v Brně bude nová rozhledna. Projekt přibližně za milion korun vzejde ze soutěžních návrhů studentů Vysokého učení technického v Brně (VUT). Stavba by mohla začít už letos.

Rozhledna bude stát na kopci nad Viniční ulicí. S blízkými vycházkovými cíli Akátky, Údolíček a Bílá hora ji propojí nové stezky, dostupná bude jen pěšky. Kunc doufá, že lidi nalákají nové výhledy na Brno i okolí.

„Pohled z Bílé hory je okoukaný, ale z Židenického kopce ne," řekl místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (TOP 09). Návštěvnosti rozhledny by mělo pomoct i to, že bude umístěna na vycházkové trase, která propojuje Židenice, Vinohrady a Maloměřice.

Soutěž na návrh projektu rozhledny vypsalo 12. února vedení Židenic ve spolupráci se stavební fakultou brněnské techniky. „Se studenty a vyučujícími oboru architektury Fakulty stavební VUT Brno spolupracujeme už třetí rok," uvedl Kunc. Pro studenty pravidelně pořádají tvůrčí dílnu Artefakt, na níž vysokoškoláci kreativně pracují s veřejným prostorem.

„Pro nás je spolupráce s městskou částí velmi přínosná, studenti mají šanci se díky těmto projektům zabývat reálnými zakázkami," uvedl odborný asistent z VUT Václav Kočí, který také zasedá v sedmičlenné porotě hodnotící návrhy
na podobu rozhledny.

Studenti musejí své soutěžní projekty odevzdat do 20. dubna, výsledky zveřejní porota o pět dnů později. Po ukončení soutěže chce vedení Židenic všechny návrhy prezentovat veřejnosti na výstavě. Stavbu zaplatí Židenice.

Foto Jiří Motloch, Židenice.eu | Zdroj ČTK

Štítky rozhledna, Vysoké učení technické v Brně, kopec, projekt, Brno, Petr Kunc, Židenice, Bílá Hora, TOP 09, Václav Kočí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Židenickém kopci vyroste nová rozhledna podle návrhu studentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.