Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olympijský festival v Brně navštívilo víc než 157 000 lidí

Zimní olympiáda v Pchjongčchangu v neděli oficiálně skončila. Spolu s ní se Brňané rozloučili také s Olympijským festivalem. Zimní událost roku přitom zaznamenala mimořádný divácký zájem, když festival za celý průběh konání navštívilo přes 157 tisíc lidí.

„Zimní edice Olympijského festivalu je jednou z nejpovedenějších akcí, které jsme měli možnost v posledních letech ‘pod pěti kruhy’ pořádat. Návštěvníci Olympijského festivalu opět ukázali, že Česko není zemí, která se dokáže semknout u sportovních úspěchů svých hrdinů pouze před televizní obrazovkou, nebo v hospodách, ale především při aktivním sportu. A to bylo záměrem Českého olympijského výboru: spojit fandění českým barvám s možností vyzkoušet si na vlastní kůži sporty, které třeba znáte právě pouze z televizních obrazovek,” řekla manažerka projektu Naďa Černá.

Víc než třicítka sportů

V Brně se od otevření Olympijského festivalu 9. února proměnil areál kolem Pavilonu Z na Výstavišti Brno na sportoviště, které nabídlo možnost vyzkoušet si třicetčtyři sportů - olympijských i neolympijských, zimních i těch letních. Možnost zastřílet si na biatlonové střelnici laserovou zbraní, zahrát si curling, nasednout do čtyřbobu nebo se spustit ze skokanského můstku, to byla zejména pro děti obrovská novinka. Není tedy divu, že sportoviště byly od ranních hodin v obležení žáků základních škol i široké veřejnosti. A na nejoblíbenější sporty se stály fronty.

Pro soutěživé sportovce bylo každý den připraveno několik soutěží: závody v biatlonu, pumptracku, skoku na lyžích i kryathlon. Návštěvníci mohli shlédnout i disciplíny pro handicapované v rámci paralympijského dne a několik zajímavých exhibic v krasobruslení. 

Do Brna přijeli i slavní sportovci

Nechyběl skokan na lyžích, vnuk Jiřího Rašky, Jan Mazoch, hokejové legendy Jiří Holík a Jozef Golonka, asistent trenéra zlatého týmu z Nagana 1998 Slavomír Lener, bývalý světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, členové bronzového čtyřkajaku z Ria de Janeiro 216 Jan Štěrba, Daniel Havel, Lukáš Trefil, krasobruslařská legenda Karol Divín, triatlonista Filip Ospalý, olympijská vítězka z Londýna 2012, veslařka Miroslava Knapková Topinková, střelec David Kostelecký, tenisové hvězdy Radek Štěpánek a Lucie Hradecká a mnoho dalších. Nechyběli hráči hokejového klubu Kometa Brno nebo basketbalistky BK Žabovřesky.

V neděli 11. února dorazil na Výstaviště Brno Raška Expres. Ve vlaku z Prahy přijela na Olympijský festival také dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová s manželem Lubošem, nebo rychlostní kajakář Josef Dostál.

Medailisté se potkali s fanoušky

Po svém úspěšném vystoupení na olympiádě v Koreji přijela návštěvníky pozdravit také bronzová olympijská medailistka z Pchjongčchangu v snowboardcrossu Eva Samková, krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař, čtrnáctý pár soutěže sportovních dvojic, a sáňkaři Lukášem Brožem a Matějem Kvíčalou.

Dohromady navštívilo Olympijský festival v Brně přes 100 sportovních osobností.

Autoři | Foto ČOV, Radek Miča, Olympijský festival, MMB

Štítky Olympijský park, Olympijský festival, Brno, návštěvnost, festival, olympijské hry, sport, Pchjongčchang, Zimní olympijské hry, Český olympijský výbor, Česko, Letní olympijské hry 2012, paralympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympijský festival v Brně navštívilo víc než 157 000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.