Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prýgl zamrzl. Led však ještě není dostatečně silný

Díky velmi tuhým mrazům v posledních dnech zamrzl Prýgl a tak se poprvé tuto zimu se mohli brněnští strážníci vypravit na hladinu přehrady zkontrolovat tloušťku ledu. Až doposud totiž nebyly podmínky bezpečné ani pro samotné měření.

Bruslaře, běžkaře ani další návštěvníky ovšem získané údaje prozatím spíše nepotěší. Na několika místech se tloušťka ledu pohybovala okolo deseti centimetrů, strážníci však zaznamenali led i v dalších lokalitách, kde nedosahuje ani čtyř centimetrů. Z hladiny přitom není rozdíl zřetelný a pohyb po ní může být velmi zrádný.

Jako relativně spolehlivá tloušťka se obvykle uvádí dvanáct centimetrů. Ani při ní však není podle mluvčího strážníků Jakuba Ghanema možné na přírodní vodní ploše garantovat zcela bezproblémový pohyb. Zamrzlou hladinu narušují vodní proudy, unikající bahenní plyny a v důsledku kolísání hladiny způsobeného upouštěním vody praskají ledové desky.

Strážníci budou sledovat vývoj na brněnských přírodních vodních plochách v průběhu celého týdne. Hodnoty zveřejňují průběžně na internetových stránkách Městské policie Brno a na svém profilu na Facebooku. „S ohledem na předpověď počasí není vyloučeno, že se naměřené hodnoty budou v následujících dnech dynamicky vyvíjet," uzavřel Ghanem.

Autoři | Foto ilustrační foto | Zdroj MP Brno

Štítky Brněnská přehrada, led, tloušťka, Facebook, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prýgl zamrzl. Led však ještě není dostatečně silný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.