Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně budou lidé držet pietu za zavražděného slovenského novináře a jeho snoubenku

Tichou pietou uctí lidé v Brně památku mladého slovenského novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni ve svém domě neznámým útočníkem. Zapálit svíčku mohou dnes odpoledne lidé na Komenského náměstí pod sochou Masaryka. Brno se tak přidá po bok Prahy či Bratislavy, kde jsou již na facebookových událostech na uctění památky zavražděné dvojice tisíce lidí.

„Krátce po tom, co se v médiích objevily zprávy o vraždě, jsme si všimli pietních akcí v Bratislavě i Praze. Rádi bychom se k uctění připojili i my v Brně. Chceme aspoň symbolicky uctít památku tohoto novináře, mladého člověka v našem věku. Přijde nám neuvěřitelné, že taková věc se stala u našich sousedů. Není nám lhostejné, co se děje na Slovensku," uvedl za organizátory Michael Kalábek.  

Lidé mohou zapálit svíčku u sochy T. G. Masaryka. Akce nebude mít žádný oficiální program, žádné proslovy. Půjde pouze o tichou pietu za zavražděné snoubence.

ČTĚTE TAKÉ: Na Slovensku zastřelili mladého investigativního novináře a jeho snoubenku

Bezlítostná poprava

Mladého investigativního novináře, který psal o daňových podvodech lidí napojených na vládní stranu Smer, někdo o víkendu zastřelil v jeho rodinném domě ve Veľkej Mači v Trnavském kraji. Útočník neušetřil ani jeho snoubenku. Oba podlehli střelným zraněním.

Policii zalarmovala rodina, které se Kuciak dlouho neozýval. Hlídka nalezla v domě dvě lidská těla. Dvojnásobnou vraždu potvrdil i slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. „Ostro odszudzujem tento čin. Slovensko ešte nikdy nebolo dotknuté takýmto bezprecedentným útokom na novinára,“ uvedl Gašpar. „Nasadíme maximálne množstvo policajných hliadok na objasnenie tohto činu,“ slíbil policejní prezident.

Oba byli zabiti střelnou zbraní, každý z nich byl zasažen jednou kulkou - Kuciakova partnerka do hlavy a mladý novinář do hrudi.

Kauzy ohledně daňových podvodů

Kuciak se dlouhodobě zabýval daňovými podvody podnikatelů, kteří jsou napojeni na vládnoucí stranu Smer, především pak na ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Jedním z nich byl i Marián Kočner, na jehož podezřelé finanční transakce Kuciak upozorňoval. Kočner minulý rok začal Kuciakovi veřejně vyhrožovat, když mu vzkázal, že "se mu bude speciálně věnovat". Ministr vnitra Kaliňák tyto výhružky veřejně zlehčoval.

Poslední článek mladého novináře vyšel na začátku února a pojednával opět o možných podvodech ve firmách Mariána Kočnera. Dva týdny poté byl Kuciak nalezen mrtvý. 

Foto Facebook, Jan Kuciak

Štítky Ján Kuciak, Martina Kušnírová, vražda, pieta, Brno, Praha, Bratislava, Slovensko, podvod, Marián Kočner, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně budou lidé držet pietu za zavražděného slovenského novináře a jeho snoubenku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.