Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zeman vstoupí na Hrad jako jedenáctý prezident

Od Tomáše Garriqua Masaryka bude Miloš Zeman – historicky první prezident republiky zvolený přímou volbou občany – v pořadí 11. hlavou státu od vzniku samostatného Československa. A jaký měli předchozí prezidenti vztah k Brnu?

Masaryk ze všech prezidentů zřejmě nejosobnější. Rodák z Hodonína v moravské metropoli několik let studoval a jako první muž země sem mnohokrát jezdil. V září 1921 se například zúčastnil položení základního kamene nové budovy právnické fakulty druhé české univerzity, která nese jeho jméno.

V červnu 1928 pak zavítal na výstavu soudobé kultury, která byla uspořádána na novém výstavišti k desátému výročí vzniku samostatného státu a do třetice připomeňme červen 1930, kdy Masaryk navštívil oficiálně Brno naposledy ve funkci prezidenta.

Jeho nástupce Edvard Beneš před válkou do Brna moc necestoval. Z tohoto období historické prameny zmiňují 16. březen 1937, kdy během jednoho dne obdržel hned dva čestné doktoráty – Masarykovy univerzity a České vysoké školy technické (dnešní VUT).

Po skončení války se cestou osvobozeným Československem z Košic do Prahy zastavil v Brně 12. května 1945. V červenci o rok později se jednalo o státnickou návštěvu, během které se Benešovi dostalo přijetí na brněnské radnici, zavítal na hrad Špilberk a navštívil závody Storek a Zbrojovku.

Zřejmě poslední návštěvu Brna ve funkci prezidenta před únorovým převratem absolvoval Beneš 18. června 1947, kdy se zúčastnil představení Kubelíkovy opery Veronika v tehdejším Národním divadle brněnském.

O návštěvách komunistických prezidentů – Klementa Gottwalda a Antonína Zápotockého – se encyklopedie Brna nezmiňuje. Zmínku nacházíme až u dalšího prezidenta Antonína Novotného, který se v 60. letech osobně zúčastnil otevření prvního vysokoškolského klubu v Československu v areálu Kounicových kolejí.

V pořadí sedmý prezident Ludvík Svoboda po svém zvolení navštívil Brno 10. června 1968. Stal se čestným občanem města a jako symbol této pocty dostal vedle dalších upomínkových předmětů od předsedy městského národního výboru Oldřicha Vaverky stříbrný klíč.

V ten den vedle četných spontánních setkání a pozdravení se s obyvateli Brna stihl ještě zavítat do tehdejší Vojenské akademie Antonína Zápotockého a svůj brněnský pobyt zakončil na večerním představení v Janáčkově opeře.

Jeho nástupce – normalizačního šéfa KSČ – Gustáva Husáka historické prameny o návštěvách v Brně rovněž nezmiňují. Byl jedním z iniciátorů a tvůrců zákona o československé federace, který vstoupil v platnost 1. ledna 1969.

Tímto dnem se stala Bratislava oficiálně hlavním městem Slovenska a odsunula Brno (posléze i počtem obyvatel) na třetí místo, čímž spadlo svým postavením do role opomíjeného krajského města.

Po listopadu 1989 byl častým návštěvníkem Brna Václav Havel. Ať už jako hlava státu nebo neoficiálně na návštěvách přátel z disentu či divadelních a dalších kulturních akcí a projektů. Mnoho jeho cest bylo také ryze soukromých, jeho druhá manželka Dagmar je rodilá Brňanka.

Coby prezident se Havel rozloučil s Brnem necelý měsíc před skončením svého mandátu 8. ledna 2003. Do paměti města se pak výrazněji zapsal ještě jednou, a to v červnu 2010 osobní účastí na projektu Divadelní svět Brno, v jehož rámci odehrálo Divadlo Husa na provázku na Špilberku premiéru Havlovy hry Prase.

Zatím poslední úřadující prezident Václav Klaus jezdí do Brna rovněž poměrně často. Za připomenutí stojí jeho účast i jako vrchního velitele ozbrojených sil 1. září 2004 na zahájení činnosti nově zřízené Univerzity obrany.

Na konci května 2007 se v Brně zúčastnil 14. setkání prezidentů zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Jako hlava státu pak přijel Klaus do Brna v rámci jeho cest do všech českých a moravských krajů 8. června 2009.

Václav Klaus opustí prezidentský úřad 7. března, v den výročí narození TGM. Den na to pak Miloš Zeman složí na Pražském hradě Ústavou předepsaný slib. Jak často a při jakých příležitostech povedou jeho cesty do Brna, ukáže čas.

Ale vzhledem k tomu, že Zemana během předvolební kampaně jako jediného z devíti kandidátů na prezidenta přijal na Nové radnici primátor Roman Onderka, čímž vyjádřil Zemanovi nepřímo podporu, dá se očekávat, že to nebude tak dlouho trvat.

Foto: www.zemannahrad.cz

Štítky prezident, Miloš Zeman, prezidenti, historie, vztah k Brnu, Brno, Pražský hrad, Československo, hlava státu, návštěva, Edvard Beneš, Václav Havel, Václav Klaus, Antonín Zápotocký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman vstoupí na Hrad jako jedenáctý prezident  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.