Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zeman v úterý poprvé jako prezident navštíví Brno

Prezident Miloš Zeman v úterý poprvé od svého zvolení navštíví Brno. Čeká jej jednání se současnými členy Ústavního soudu a dalšími vrcholnými představiteli justice. Zeman se setká také s kandidáty na ústavní soudce a odpoledne zřejmě zveřejní jejich jména.

Prezident dorazí k Ústavnímu soudu v 11 hodin, z Brna odjede zřejmě v podvečer. S představiteli justice půjde na oběd, setkání se Zemanem mají v plánu jak předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, tak šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Podle mluvčí Hradu Hany Burianové se Zeman přes den setká také se všemi současnými kandidáty na soudce. Ke konkrétním jménům ani počtu kandidátů se Burianová nevyjádřila. Výsledek jednání Zeman oznámí v úterý v 16 hodin novinářům.

Ústavní soud je od loňska nekompletní. Postupně bez náhrady odešli Eliška Wagnerová, František Duchoň a Jiří Mucha. Soudců je tedy jen 12 místo předpokládaných 15. Kdyby odešel ještě jeden, vedlo by to k částečné paralýze soudu a k zastavení přezkoumávání zákonů.

Letos přitom vyprší mandát dalším sedmi soudcům. Výběr nových členů proto patří k důležitým Zemanovým úkolům. Jeho návrhy musí schválit Senát.

Zeman už dříve opakovaně avizoval, že při doplňování Ústavního soudu bude konkrétní jména konzultovat s předsedou Pavlem Rychetským. Ten zase připustil, že by přijal nominaci na další funkční období, ale pravděpodobně jen na pět let.

K personální situaci u soudu se Zeman vyjádřil naposledy ve čtvrtek, kdy uvedl, že snaha o doplnění soudu je na dobré cestě. Doufá, že horní komora Parlamentu jeho návrhy projedná dříve než v zákonem stanovené šedesátidenní lhůtě.

V médiích se v minulých týdnech objevilo několik jmen případných kandidátů.

Šlo například o experta na trestní právo Jaroslava Fenyka a odbornici na obchodní právo Irenu Pelikánovou, jež působí u Soudu prvního stupně Evropské unie. V kuloárech se ale hovořilo také třeba o Brožové a Baxovi.

Zdroj: ČTK
Foto: www.zemannahrad.cz

Štítky prezident, Miloš Zeman, ústavní soud, Brno, návštěva, Iva Brožová, Josef Baxa, Nejvyšší správní soud České republiky, Eliška Wagnerová, František Duchoň, Jiří Mucha, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman v úterý poprvé jako prezident navštíví Brno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.