Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vítězem voleb je ČSSD, Hašek přeskočil Sobotku, SPOZ propadla

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny vyhráli celostátně i na jižní Moravě sociální demokraté. Zde získali 22,94 procenta hlasů. Na druhém místě skončilo Babišovo hnutí ANO 2011 s 17,34 procenty, třetí pak komunisté, kterým dalo hlas 14,35 procenta voličů.

Čtvrté místo obsadili v regionu lidovci (10,26%), dále pak TOP 09 (9,79%), ODS (7,01%) a pětiprocentní hranici překročil ještě Úsvit přímé demokracie (6,49%).

Jihomoravský kraj je jedním ze čtyř (společně s Vysočinou, Moravskoslezským a Jihočeským krajem), kde ve všech okresech České republiky vyhráli sociální demokraté.

V Brně se v pátek a v sobotu ve 350 okrscích zúčastnilo voleb 187 614 voličů a volební účast dosáhla 60,3 procenta.

V moravské metropoli zvítězila sociální demokracie se 20,77 % hlasů, následovaná hnutím ANO 2011 (17,24 %). Třetí je TOP 09 (13,79%). Čtvrté místo obsadili komunisté (10,26%). Za nimi pak skončili občanští demokraté (9,49%). Lidovci jsou šestí (8,67 %), sedmý Úsvit přímé demokracie (5,28%). Z Brna by se do parlamentu dostali také zelení s 5,29 procenty.

Voliči na jižní Moravě na volebních lístcích ve velkém počtu také kroužkovali kandidáty. Nejvíc preferenčních hlasů dostali sociální demokraté Michal Hašek (25 512), Bohuslav Sobotka (22 161) a Jeroným Tejc (16 853), ale také nestraník na kandidátce ODS Petr Fiala (11 360) nebo lídr hnutí ANO 2011 Martin Stropnický (10 198).

Sociální demokraté budou mít z jižní Moravy šest poslanců. Jsou to členové nejužšího vedení Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc. Následují je dosavadní poslanci Roman Sklenák a Jiří Petrů. Šestici doplňuje blanenský starosta Lubomír Toufar.

Vedle Martina Stropnického, lídra kandidátky ANO 2011, zasednou do lavic sněmovny také Rostislav Vyzula, přednosta kliniky Masarykova onkologického ústavu, rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais nebo gynekolog Miloslav Janulík z Valtic na Břeclavsku.

KSČM bude mít čtyři poslance: starostu Ivančic a krajského zastupitele Vojtěcha Adama a bývalé poslance Miroslava Grebeníčka, Iva Pojezného a Zuzku Bebarovou Rujbrovou.

Z TOP 09 zasednou v nové Poslanecké sněmovně znovu vysokoškolská učitelka Anna Putnová a přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Rom Kostřica. Putnová díky preferenčním hlasům z druhého místa přeskočila Kostřicu, který byl jedničkou kandidátky.

Za občanské demokraty zamíří do sněmovny dva nováčci, dva bývalí ministři Nečasovy vlády – lídr kandidátky, emeritní rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala (exministr školství) a předseda brněnské ODS a zastupitel města Brna Pavel Blažek (exministr spravedlnosti).

Jihomoravské lidovce budou ve sněmovně zastupovat lídr kandidátky KDU-ČSL a vysokoškolský učitel Jiří Mihola a starosta obce Ratíškovice na Hodonínsku Josef Uhlík.

Štítky volby, 2013, výsledky, Jihomoravský kraj, Brno, Morava, ČSSD, Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, ANO 2011, ODS, Strana Práv Občanů, Andrej Babiš, volby do Poslanecké sněmovny PČR, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězem voleb je ČSSD, Hašek přeskočil Sobotku, SPOZ propadla  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.