Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Tišnově odvolali starostu, opozice s ním byla nespokojená

Opoziční zastupitelé desetitisícového Tišnova na Brněnsku v pondělí večer navrhli odvolání starosty Jana Schneidera (ČSSD),což se jim osmi hlasy z 15 podařilo. Záhy zvolili nového starostu Tomáše Komprse (TOP 09). Úlohu jazýčku na vahách sehrála jediná zastupitelka Strany zelených, která patřila původně ke koalici.

Jednomyslně zastupitelé schválili rozpočet, což měl být klíčový bod zasedání, v podobě, na jaké se zastupitelé dohodli v půlce ledna, sdělila ČTK Monika Juránková z kanceláře starosty.

"Ke změně nás vedla dlouhodobá nespokojenost s řízením města, zejména s personální politikou a se způsobem komunikace rady se zastupitelstvem. Nesouhlasíme ani s mediální prezentací, která je naplněná účelovými nepřesnostmi," řekl dnes ČTK Komprs. Koalice podle něj neoprávněně vytýkala opozici nicnedělání a nezájem o správu města. "Naopak občané za námi chodili, že se se starostou nelze dohodnout na schůzce a že je k nezastižení," uvedl Komprs.

Schneider míní, že jde o politický boj. "Zastupitelé z KDU a ODS, kteří byli v předchozím vedení radnice do roku 2010, se asi obávají, že začneme před podzimními volbami poukazovat na problémy z tehdejší doby. Což jsme měli v plánu, protože po třech letech jsme konečně začali přicházet na kloub některým věcem," řekl Schneider. Právě tyto dvě strany jsou nyní
s TOP 09 v koalici.

Tišnovská radnice doplácí na politickou roztříštěnost. V patnáctičlenném zastupitelstvu sedí lidé ze sedmi politických klubů. Když z dosavadní koalice ČSSD, Věcí veřejných, KSČM a Strany zelených odešla jediná zástupkyně zelených Zdeňka Dohnálková, přelila se většina do rukou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Dohnálkovou označil Schneider za nešťastnou postavu zastupitelstva. "Chtěla být místostarostkou, ale byla jen radní. Kvůli neshodám v koalici z ní před rokem vystoupila a přidala se na stranu těch, které dříve kritizovala," poukázal Schneider.

Odvolání nečekal. "Návrh padl až na zastupitelstvu. Navíc materiál, který jsme obdrželi, byl povrchní a nejasný. A nový radní Karel Švábenský (ODS) mi nedokázal na přímou otázku, proč mě odvolávají, konkrétně odpovědět," popsal situaci Schneider. Komprs zařazení bodu až na zastupitelstvu zdůvodnil tím, že program jednání je potřeba dopředu zveřejnit týden a do tohoto termínu už se opozice nevešla.

Zastupitelé také schválili schodkový rozpočet. Počítá s příjmy 177 milionů korun, výdaje se snížily proti prosincovému návrhu o šest milionů na 238. Z nich půjde na investice 128 milionů.

Cílem nové koalice je podle Komprse dokončit nachystané investiční akce a přípravit investice nové podle strategického plánu, v nichž bude po podzimmních komunálních volbách pokračovat nové vedení města. "Zároveň chceme stabilizovat chod úřadu a předkládat takové návrhy, které budou kvalitní a akceptovatelné i pro opozici," uvedl Komprs.

Zdroj ČTK

Štítky Tišnov, starosta, politika, odvolání, Jan Schneider, koalice, TOP 09, ČSSD, Strana zelených, Brněnsko, ODS, radnice, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Tišnově odvolali starostu, opozice s ním byla nespokojená  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.