Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rektor Bek nedostal pozvánku na Hrad, prý kvůli odmítnutí Zemana

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek nedostal pozvání na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Vysvětluje si to tím, že druhá největší vysoká škola v zemi neumožnila prezidentu Miloši Zemanovi přednášet při zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Mluvčí prezidenta Hana Burianová potvrdila, že Bek pozván nebyl, důvody ale nesdělila.

"Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat," uvedla. Podle serveru Česká pozice nedostal pozvánku na Hrad ani rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Zeman v září navštívil Brno a projevil zájem vystoupit před studenty ekonomie. Bek mu nevyhověl. Vysocí ústavní činitelé jsou podle rektora na univerzitě vždy vítáni, avšak v období volební kampaně musí škola zachovávat politickou neutralitu.

"Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěžidemokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity,"
napsal Bek v textu určeném akademické obci, který zveřejnil na univerzitním portálu.

Zeman nakonec v Brně navštívil Fakultu podnikatelskou Vysokého učení technického. Rektor brněnské techniky Karel Rais nyní pozvánku na Hrad dostal, potvrdila mluvčí školy Jitka Vanýsková.

Rektor Jihočeské univerzity Grubhoffer v červnu vyjádřil solidaritu s akademikem Martinem Putnou, k jehož jmenování profesorem měl Zeman výhrady. Grubhoffer proto odmítl přijet do Karolina na slavnost jmenování nových profesorů. "Ne, ne, dosud žádný kurýr z Prahy nedorazil. Loni jsem na Hrad pozván byl a domnívám se, že v minulosti i všichni mí předchůdci," řekl
České pozici Grubhoffer.

Server Aktuálně.cz dnes připomněl, že na pondělní předávání státních vyznamenání nejsou poprvé v historii pozváni v kompletním složení bývalí ani nově zvolení zákonodárci. Zeman pozval na Hrad jen předsedy politických stran. Pozvánka však nepřišla například hlavní volební tváři ODS Miroslavě Němcové, které byla donedávna předsedkyní Poslanecké sněmovny, uvedlo Aktuálně.cz.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.

"V pondělí budu na předávání státních vyznamenání chybět, a to nikoliv z důvodu skutečné či diplomatické chřipky, ale proto, že jsem nebyl jako rektor druhé největší české univerzity pozván," uvedl Bek

Zdroj ČTK

Štítky prezident, Brno, rektor, Masarykova univerzita, Mikuláš Bek, Miloš Zeman, Pražský hrad, slavnost, univerzita, Libor Grubhoffer, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká pozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor Bek nedostal pozvánku na Hrad, prý kvůli odmítnutí Zemana  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.