Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prezidentský kandidát Zeman adoptoval pár rosomáků

Miloš Zeman adoptoval v pondělí v brněnské zoologické zahradě pár rosomáků. Kandidát na prezidenta přijel na jižní Moravu propagovat nejen svou vlastní kandidaturu na Hrad, ale i podporovat krajskou kandidátku Strany práv občanů - Zemanovci.

Spolu se Zemanem se příznivcům v brněnské zoo ukázali i stranický kandidát do Senátu za Břeclavsko Radim Uzel a bývalý poslanec Miloš Melčák.

„Za své erbovní zvíře jsem označil jezevce, toho však v Brně nechovají. Vysvětlili mi ale, že rosomák je jeho nejbližším druhovým příbuzným,“ žertoval Zeman. Dodal ještě, že jezevec je spíše lenoch a celou zimu prospí v noře. „Hrozilo by pak, že bych mohl po jeho vzoru prospat prezidentskou kampaň,“ usmíval se bývalý předseda sociální demokracie.

Rosomák, jehož Zeman adoptoval a asistoval i jeho polednímu krmení, je velká lasicovitá šelma. Říká se mu také hyena severu, protože s obrovskou silou drtí kosti, se kterými si v Rusku, Grónsku nebo severní Americe neporadí ani zuby vlků. Měří až metr, v kohoutku dosahuje výšky až 50 centimetrů a váží i dvaatřicet kilogramů.

Přes neohrabaný vzhled výborně šplhá, plave a typickými poskoky vytrvale běhá. Za den zdolá až 70 km, a to i v zimě. Nemá stálé obydlí, příležitostně se ukrývá v jeskyních, pod vývraty nebo v norách v půdě či ve sněhu. Jediným přirozeným nepřítelem rosomáka je vlk, oba druhy se při výskytu vzájemně vylučují. U rosomáků se projevuje i kanibalismus.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: Zefram, Wikipedia

Štítky Miloš Zema, zoo, prezidentský kandidát, rosomák, Miloš Zeman, Strana Práv Občanů, Jihomoravský kraj, Pražský hrad, Radim Uzel, Miloš Melčák, Zoologická zahrada Brno, Brno, okres Břeclav, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentský kandidát Zeman adoptoval pár rosomáků  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.