Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Post hejtmana kraje obhájil Michal Hašek

Jihomoravským hejtmanem se v pátek stal opět Michal Hašek (ČSSD). Jeho prvním náměstkem byl na ustavující schůzi krajského zastupitelstva zvolen Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Jižní Moravě povládne koalice ČSSD a KDU-ČSL, podporovaná KSČM, v opozici a bez funkcí jsou ODS a TOP 09.

Koalice socialistů s lidovci disponuje v 65členném jihomoravském zastupitelstvu pohodlnou většinou 37 hlasů. Nejsilnější strana ČSSD získala 23 mandátů, KDU-ČSL obsadila 14 křesel. Komunisté, kteří se dohodli se socialisty na podpoře krajské politiky, mají k dispozici 16 hlasů.

V opozici skončily pravicové strany - ODS získala sedm křesel a TOP 09, jediný nováček mezi partajemi v krajském zastupitelstvu, disponuje pěti mandáty.

Obě opoziční strany nemají vzhledem k počtu zastupitelů reálný politický vliv na řízení kraje. Šéf ODS Jiří Crha i přesto před samotnou volbou navrhl na post hejtmana sociálního demokrata Václava Božka s poukazem na Haškovu kumulaci poslanecké a hejtmanské funkce.

Božek však kandidaturu nepřijal. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 pak stejně neúspěšně vyzval k rezignaci na zastupitelský mandát Stanislava Juránka, kterému vyčetl údajné nesrovnalosti při zakázce na rekonstrukci znojemské nemocnice.

Ustavující schůze se zúčastnilo všech 65 nově zvolených krajských zastupitelů. Společně pak zvolili i jedenáctičlennou radu - sociální demokracie v ní má sedm křesel, lidovci čtyři.

Staronový hejtman Hašek bude zároveň zodpovídat za ekonomiku, rozpočet, zemědělství a zdravotnictví.

Sociálnědemokratický náměstek Václav Božek bude mít na starosti regionální rozvoj a investice, další náměstek Zdeněk Pavlík dopravu a majetek. Jaroslav Parolek bude mít v roli uvolněného radního na starosti životní prostředí, Marek Šlapal sociální politiku, Jiří Janda sport, mládež a školství a Bohumila Beranová kulturu a památky.

Náměstky za KDU-ČSL jsou Stanislav Juránek, který zodpovídá za školství a Roman Celý, jenž má na starosti rodinnou politiku a vnější vztahy. Lidoveckými radními jsou pak Jiří Němec se spoluzodpovědností za kulturu a památkovou péči a Antonín Tesařík, který se bude zabývat územním plánováním.

Působnosti některých náměstků a radních se přitom částečně překrývají, přesný rozsah kompetencí proto strany ještě doladí v diskusi.

„Jde o koalici, která má základ v tradicích a hodnotách, které tady na jižní Moravě vyznáváme, má základ v hodnotách, které mají blízko k sociální sounáležitosti a soudržnosti,“ uvedl Hašek.

Jak zdůraznil, krajská rada bude pod jeho vedením prosazovat jižní Moravu jako region vzdělanosti, vědy, výzkumu a inovací, který dbá na své tradiční zemědělství a vinařství.

„Budeme mít zájem, aby se zde zlepšovala struktura občanské vybavenosti, dopravy, abychom přispěli k dalšímu rozvoji vzdělanosti a přitom podporovali tradiční řemesla. Zároveň se budeme bránit hloupým nápadům, které budou přicházet z centrální úrovně,“ prohlásil staronový hejtman.

„Jsem velmi rád, že se sociální demokracie rozhodla v našem kraji vytvořit nekomunistickou koalici. Jsme přesvědčeni, že je to nejlepší možné řešení pro jižní Moravu. V rámci Jihomoravského kraje se vždy přichází s novými nápady, které jiné kraje nedělají. Ty jsou v programu ČSSD i KDU-ČSL,“ doplnil Juránek.

Koalici sociální demokracie s lidovci oficiálně podporuje KSČM, dohodu o toleranci podepsalo staronové vedení kraje s komunisty před dvěma týdny při povolebním vyjednávání.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Michal Hašek, hejtman, Jihomoravský kraj, volba, obhajoba, KDU-ČSL, ČSSD, Stanislav Juránek, ODS, TOP 09, koalice, KSČM, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Post hejtmana kraje obhájil Michal Hašek  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.