Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Otevřený dopis organizace Studentské jaro rektorům vysokých škol

Jak jsme včera informovali, prezident Zeman nepozval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka na oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Důvodem nepozvání je údajně odplata za odmítnutí přednášky prezidenta Zemana při jeho návštěvě Brna v době předvolební kampaně. Organizace Studentské jaro, která má za cíl zlepšení politické situace v ČR, jako reakci na tuto situaci poslala rektorům veřejných univerzit otevřený dopis.

Vážená paní rektorko, vážený pane rektore,

obracím se na Vás jménem občanského sdružení Studentské jaro s výzvou, abyste se neúčastnil(a) oslav 28. října pořádaných na Pražském hradě.

Poté, co prezident Zeman z osobních důvodů odmítal jmenovat profesora Putnu, nyní taktéž z osobních pohnutek odmítá pozvat dva rektory českých univerzit na jednu z nejvýznamnějších slavnostních událostí našeho státu. Domníváme se, že se pan prezident chová, jakoby pořádal soukromý večírek, kde se budou rozdávat jeho osobní vyznamenání. Přitom jde o vrcholný akt spojený s českou státností, který má pro náš národ vysoký symbolický význam. Tento symbolický význam je o to důležitější, že se stal v předvečer předčasných parlamentních voleb. Vzhledem k dosavadním krokům pana prezidenta je možné očekávat, že jeho role v povolebním vyjednávání bude klíčová a státnická. Tento státnický krok však musí směřovat k posílení svrchovanosti a celistvosti českých zemí, českého národa. Nikoliv nabourávat vnitřní integritu toho, co se zde po desetiletí za různých podmínek snažíme budovat.

Zastáváte jednu z nejvýznamnějších společenských pozic a jste respektovanou osobností, nejen intelektuální vrstvy k vám vzhlíží. Jste zodpovědní i za budoucnost českého národa tím, že jdete vzorem svým studujícím. Rozhodnete-li se v pondělí společně s ostatními rektory nepřijít na Hrad, vyšlete tím jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat. A bude to doklad toho, že české vysoké školy jsou nejen sebevědomé, ale zároveň dobře si vědomé své role v české společnosti. K podobnému kroku jsme vyzývali již dříve, dnes je celá věc však mnohem důležitější.

Vítáme, že předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl prezidentovo pozvání již veřejně odmítl. Chceme vás proto zdvořile požádat, připojte se i Vy. Studentské jaro založili studenti z několika brněnských univerzit, kteří se podíleli na organizaci masových protestů proti vysokoškolské reformě ministra Dobeše. Tehdy, a o to více nyní, pozorujeme snahu politické reprezentace napadat suverenitu českých univerzit. Nebudeme-li se těmto snahám včas bránit, všichni na to doplatíme. Můžeme v této věci jít jednotně a udělat tak další krok směrem k upevnění demokracie v České republice.

Děkujeme Vám za laskavé zvážení naší výzvy a odvahu se k ní připojit.

 

S úctou

Mgr. Zdeněk Ručka | Studentské jaro o.s.

Štítky prezident, oslavy 28. října, pozvánka, rektor, Masarykova univerzita, Studentské jaro, jaro, Miloš Zeman, univerzita, Pražský hrad, Česko, Mikuláš Bek, Brno, Václav Hampl, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevřený dopis organizace Studentské jaro rektorům vysokých škol  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.