Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ODS post senátora neobhájila, ve druhém kole se utkají ženy

Bývalý primátor a senátor Richard Svoboda (ODS) končícího šestiletého funkčního období svoje pokračování v horní komoře parlamentu neobhájí. V brněnském volebním obvodu číslo 59 obsadil z deseti kandidátů až šesté místo. Naopak do druhého kola postoupily Eliška Wagnerová (bezpartijní za SZ) a Stanislava Slavíková (ČSSD).

Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Wagnerová získala 26,74 procenta hlasů, Slavíkové, zástupkyni odborových svazů, dalo hlas 17,31 procenta voličů. Třetí Daniel Rychnovský (KDU-ČSL), chirurg, opoziční zastupitel města Brna a někdejší první náměstek primátora, ztrácí na postupové druhé místo téměř tři procenta.

Z dalších známých brněnských osobností skončil na čtvrtém místě ředitel Gymnázia Matyáše Lercha Petr Kovač, za ním Karel Rais (nestraník za TOP 09 a Starostové), rektor VUT v Brně. Za již zmíněným Richardem Svobodou obsadil sedmé místo soudní exekutor Martin Říha (KSČM), osmé přednosta kliniky Rostislav Vyzula (bezpartijní za ANO 2011), následoval operátor Patrik Doležal (Česká pirátská strana) a poslední desáté místo patří vysokoškolskému učiteli Viliamu Záthureckému, který kandidoval za národní socialisty - levici 21. století.

Volební účast v senátním obvodu 59 dosáhla 30,32 procenta. Voličům bylo vydáno 30 051 obálek, platných bylo odevzdáno 93 procenta hlasovacích lístků. Vítězka prvního kola Eliška Wagnerová dostala 7396 hlasů, naopak poslední Záthurecký získal podporu pouhých 145 voličů.

Celostátní výjimkou a svým způsobem raritou je, že se z 27 volebních obvodů pouze v Brně utkají 19. a 20. října o senátorské křeslo dvě ženy. Ať už to nakonec bude Wagnerová, nebo Slavíková, jisté je to, že poprvé od vzniku českého Senátu ztratili v tomto obvodu pozici občanští demokraté.

Tento propad v podstatě kopíruje i výsledky voleb do Zastupitelstva Jihomoravského kraje, kde nakonec ODS skončila až na čtvrtém místě za ČSSD, komunisty a lidovci.

Štítky volby, senát, Brno, Richard Svoboda, Eliška Wagnerová, Stanislava Slavíková, ODS, ČSSD, Parlament České republiky, KDU-ČSL, Ústavní soud České republiky, Petr Kovač, Karel Rais

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS post senátora neobhájila, ve druhém kole se utkají ženy  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.