Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě zvítězil Zeman, v Brně Schwarzenberg

První z prezidentských kandidátů, který postoupil do druhého kola voleb, Miloš Zeman, získal v Jihomoravském kraji důvěru 25,8 procenta voličů, druhý Karel Schwarzenberg pak 21,9 procenta. Volby provázela vysoká účast. K urnám přišlo v pátek a v sobotu přes 62 procent oprávněných voličů.

„Volební účast je oproti podzimním krajským volbám výrazně vyšší,“ uvedla volební koordinátorka Eva Sychrová z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka je to pochopitelné: „Jsou to první volby svého druhu. Nová hračka, kterou je potřeba si vyzkoušet.“

Zajímavý je podle něj Schwarzenbergův výsledek v Brně. Tam dostal stranický kandidát TOP 09 32,3 procenta oproti 22,5 procentům, které voliči dali Zemanovi.

„Zeman se vyprofiloval jako kandidát levice a slavil úspěch především v menších obcích a městech. Naopak Schwarzenberg jako pravicový kandidát vyhrál ve velkých městech, tedy i v Brně,“ konstatoval Kopeček.

Na třetím místě skončil další stranický kandidát, sociální demokrat Jiří Dienstbier, který na jižní Moravě předstihl průzkumy favorizovaného Jana Fischera.

Volební výsledek místopředsedy ČSSD by byl zřejmě vyšší, kdyby ho podpořili i samotní sociální demokraté. Ti totiž dali hlas nejen jemu, ale i svému bývalému předsedovi a premiérovi Zemanovi.

Tuto domněnku může potvrdit skutečnost, že během předvolební kampaně přijal Zemana jako jediného z devíti kandidátů oficiálně na brněnské Nové radnici sociálnědemokratický primátor Roman Onderka.

Oproti ostatním krajům v České republice se jižní Morava liší také větším úspěchem Zuzany Roithové. V kraji skončila s 6,8 procent na pátém, zatímco celostátně až na šestém místě.

„Je kandidátkou KDU-ČSL. Lidovci mají na jižní Moravě širokou členskou základnu a z toho vyplývající tradičně vysokou podporu z vlastních řad i z řad sympatizantů této strany,“ řekl politolog Kopeček.

Stejně jako v dalších krajích i na jižní Moravě propadl stranický kandidát ODS Přemysl Sobotka, který dokonce skončil (celostátně osmý) až na posledním devátém místě za Janou Bobošíkovou.

Jihomoravský kraj - konečné výsledky

1. Miloš Zeman 152 602 hlasů 25,81%
2. Karel Schwarzenberg 129 965 hlasů 21,98 %
3. Jiří Dienstbier 96 938 hlasů 16,39 %
4. Jan Fischer 91 254 hlasů 15,43 %
5. Zuzana Roithová 40 428 hlasů 6,84%
6. Vladimír Franz 35 317 hlasů 5,97 %
7. Táňa Fischerová 19 691 hlasů 3,33 %
8. Jana Bobošíková 13 111 hlasů 2,22 %
9. Přemysl Sobotka 12 053 hlasů 2,04%

Volební účast 62,28 %

Štítky volba prezidenta republiky, Česká republika, kandidáti, výsledky 1. kola, Jihomoravský kraj, Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Brno, Lubomír Kopeček, ČSSD, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Masarykova univerzita, Zuzana Roithová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zvítězil Zeman, v Brně Schwarzenberg  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.