Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj provede několik mimořádných auditů včetně letiště

Mimořádné jednání Rady Jihomoravského kraje, které se uskutečnilo v úterý 4. listopadu 2014, rozhodlo o tom, že kraj provede mimořádný audit smluvního vztahu mezi Jihomoravským krajem a společností Letiště Brno a prověří též další významné společnosti ve vlastnictví kraje.

Novináře o tom na mimořádném brífinku po jednání rady informoval hejtman Michal Hašek se svými náměstky.

Mimořádně svolaná Rada JMK se zabývala závěry koaličního jednání mezi ČSSD a KDU-ČSL, které schůzi rady předcházelo. „Jsme ve druhém roce společné koalice v tomto volebním období a dostáváme se do druhého poločasu našeho krajského vládnutí. Zaznamenali jsme v posledním období určité spekulace, které se týkají brněnského letiště. Rád bych v této souvislosti sdělil, že jsme dnes obdrželi stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu ČR, a v něm se jasně konstatuje, že Letiště Brno ani Jihomoravský kraj nebyly a nejsou předmětem žádné kontrolní akce a nejsou ani posuzovány smlouvy mezi krajem a soukromými subjekty. Aby Jihomoravský kraj měl jasné informace o aktuálním stavu plnění smlouvy mezi krajem a Letištěm Brno, rada kraje proto rozhodla o provedení mimořádného auditu smluvního vztahu mezi Jihomoravským krajem a Letištěm Brno, akciovou společností. Jeho cílem je zmapovat plnění smluvních podmínek a eventuálně posílit kontrolní roli Jihomoravského kraje, který je od roku 2004 na základě speciálního zákona vlastníkem regionálního letiště v Brně,“ řekl na brífinku po jednání krajské rady Michal Hašek.

Jak dále konstatoval hejtman, mimořádné audity nezacílí jenom na brněnské letiště, ale rada rozhodla, že audity projdou také další významné společnosti ve vlastnictví kraje. „Nacházíme se v polovině funkčního období a chceme průběžně skládat účty veřejnosti a ubezpečit ji, že kraj je dobrý hospodář,“ zdůvodnil rozhodnutí radních Michal Hašek. Mimořádné audity na základě rozhodnutí dnešního mimořádného jednání Rady JMK zamíří do společností CEJIZA (Centrální jihomoravský zadavatel), Thermal Pasohlávky, do Jihomoravského inovačního centra a Jihomoravského centra mezinárodní mobility. Rada také rozhodla o auditu dvou velkých projektů financovaných z EU, a to projektu Moravian Science Centre Brno a rekonstrukce Löw-Beerovy vily.   
„Audity jsou důležité také proto, abychom neztratili ani euro z evropských dotací, které bude kontrolováno. V otázce šetření energiemi je důležité, abychom při auditu zjistili, jaké kroky se nám podařily a jaké můžeme udělat dále,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Juránek. Audity budou trvat několik měsíců a s jeho výsledky bude veřejnost seznámena na jaře příštího roku.

Štítky Jihomoravský kraj, Letiště Brno-Tuřany, rada, Michal Hašek, ČSSD, KDU-ČSL, Nejvyšší kontrolní úřad, Evropská unie, Brno, Stanislav Juránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj provede několik mimořádných auditů včetně letiště  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.