Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravská TOP 09 kritizuje dotaci na podporu ruské kultury

Jihomoravská TOP 09 je proti tomu, aby kraj přispěl 200.000 korun na brněnský týden ruské kultury. Opoziční strana proto bude na čtvrtečním jednání zastupitelstva požadovat, aby udělení dotace bylo odsunuto, řekl dnes novinářům předseda krajské TOP 09 Jan Vitula.

 

Podle něj by kraj neměl finančně podporovat ruskou kulturu v době, kdy západní svět přijímá ekonomické sankce vůči Rusku kvůli bojům na Ukrajině. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) označil postoj TOP 09 za scestný, protože podle něj nelze kulturu trestat za politiku.

Týden ruské kultury by se měl konat letos. Poskytnutí peněz musejí ve čtvrtek schválit zastupitelé. "Jihomoravský kraj přiděluje peníze na propagaci ruské kultury v období, kdy Rusko bezohledně okupuje část cizího státu. Považujeme za zcela nepřijatelné, aby kraj podporoval takovéto aktivity, dokud se Rusko nestáhne z okupovaných území a nevrátí je zpátky Ukrajině, která na ně má nezpochybnitelný nárok," zdůraznil Vitula.

Podle něj Česká republika v minulosti okupaci Ruskem zažila, a proto by měla dát jasně najevo, že nebude žádnou propagaci podporovat. "Sice 200.000 korun představuje pouze symbolickou částku, není ale možné se tvářit tak, že prezentování ruské kultury nemá nic společného s politikou. Kultura byla vždy jedním z nejúčinnějších nástrojů propagandy nedemokratických režimů," upozornil Vitula. Doplnil, že by se poskytnutí dotace mělo posunout alespoň o půl roku. "Chápeme, že z ekonomického hlediska mohou být podobné aktivity výnosné, ale je potřeba si položit otázku, zda je vhodné takto nadbíhat režimu, který před pár měsíci vyvolal konflikt, jehož výsledkem je přes 5000 mrtvých," dodal Vitula.

Podle Haška nelze na situaci takto nahlížet. "Proč by měla být světově uznávaná kultura trestaná za aktuální politiku? V Kremlu nesedí ani na Donbasu neválčí Petr Iljič Čajkovskij ani ruské baletní hvězdy," sdělil ČTK Hašek. Dodal, že letošní akce jsou navíc věnované připomenutí 70. výročí od konce druhé světového války.

Obdobně na situaci nahlíží i hejtmanův lidovecký náměstek Roman Celý. "Museli bychom zakázat všechno ruské a to nejde. Umělci jen nabízí světu to, co umí nejlíp. Měli bychom se na to dívat tak, že když už si v politice nerozumíme, kultura by nás mohla spojovat," řekl ČTK Celý.

Počátky nepokojů na Ukrajině sahají do listopadu roku 2013, kdy začaly protesty kvůli tomu, že vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s EU. Později se konaly demonstrace na takzvaném Majdanu v Kyjevě. Ruská vojska pak obsadila poloostrov Krym na jihu země. Nepokoje na východě Ukrajiny trvají dodnes.

Zdroj: ČTK 

Foto: TOP 09

Štítky ČR, Rusko, TOP 09, kultura, dotace, Jan Vitula, Ukrajina, politika, Michal Hašek, ČSSD, Roman Celý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská TOP 09 kritizuje dotaci na podporu ruské kultury  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.