Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravská ČSSD je zcela nejednotná k odchodu Sobotky

Zcela nejednotní jsou představitelé jihomoravské ČSSD k tomu, zda by měl předseda strany Bohuslav Sobotka odstoupit z funkce po nízkém volebním zisku strany. Část je pro rychlý odchod, část chce, aby ve funkci zůstal, někteří to nekomentují. Všechny spojuje jen jediné; nespokojenost se současným stavem v ČSSD.

Jihomoravská ČSSD má 3000 členů a je tak třetí největší organizací strany v ČR. Je domovskou organizací Sobotky a také prvního místopředsedy Michala Haška. Předseda strany vedl kandidátku ČSSD na jižní Moravě, Hašek byl na ní dvojkou. Předčasné volby byly tak i přímým soubojem mezi nimi. Hašek získal celkem 25.531 preferenčních hlasů, Sobotka jich dostal 22.175. Hašek přitom získal nejvíce preferenčních hlasů na jižní Moravě.

Okamžitý odchod z funkce žádá po Sobotkovi brněnský primátor Roman Onderka, který s návrhem vystoupil i na nedělním jednání předsednictva strany. Pro bylo 20 z 33 členů nejvyššího vedení ČSSD. Onderka dlouhodobě Haška podporuje. Nyní poukazuje na to, že k politické práci patří osobní odpovědnost a pokud volby skončí neúspěchem, měl by ji vyvodit předseda
strany.

"Byl to předseda Sobotka, kdo svázal své setrvání v pozici předsedy strany s volebním výsledkem, a ten je nejhorší od roku 1996," napsal dnes ČTK Onderka. Podle něj špatný volební výsledek znemožňuje ČSSD prosazovat svůj volební program.

Podobný názor má i šéf ČSSD Brno-venkov Zdeněk Dufek, který dříve působil jako předseda finančního výboju zastupitelstva Jihomoravského kraje, v jehož čele stojí hejtman Hašek. "Je to jako ve fotbale. Když nejsou výsledky, první jde trenér. Pan předseda by si měl uvědomit, že pravidla platí pro všechny," řekl dnes ČTK. Podle něj by se měl ujmout vedení strany první místopředseda Michal Hašek, a to až do sjezdu ČSSD, na němž by jeho delegáti zvolili nové vedení sociální demokracie.

Zcela jinak ale vnímá situaci šéf ČSSD na Břeclavsku, dlouholetý poslanec a někdejší starosta Valtic Jiří Petrů. Domnívá se, že Sobotka by měl zůstat, protože špatný volební zisk pro ČSSD - 20,5 procenta hlasů, nelze "hodit" jen na bedra Sobotky. O těch, kteří jeho rezignaci navrhli, hovoří jako o partyzánech dychtících po moci.

V rozpacích je podle svých slov starosta Blanska, místopředseda ČSSD na Blanensku a nový poslanec za sociální demokracii Lubomír Toufar. "Celé je to neštěstí. Den po volbách se mělo pracovat tak, abychom se stmelili a věnovali sestavení nové vlády, ne do toho hodit vidle," sdělil dnes ČTK. Toufar vstupuje do Sněmovny s tím, že odmítá dohadování mezi politiky, protože ti by se měli plně věnovat řešení problémů ČR.

Situace se nelíbí ani členům ČSSD na Znojemsku. Jejich předseda Jan Grois nechce komentovat, zda by měl Sobotka odejít, protože k dění má jen informace z médií. Očekává, že se bude o věci diskutovat ve vedení jihomoravské organizace ČSSD. "Můj názor je, že se nemělo hlasovat, zda má odstoupit či ne. Tady přeci nejde o to, zda to vede Sobotka nebo Hašek. Mělo se jednat o vládě. Současné dění oslabuje ČSSD," uvedl Grois. 

Obdobný názor na to má i předseda ČSSD na Hodonínsku Jiří Janda. "O věci jsem nemluvil s jedním (Sobotkou), ani s druhým (Haškem). Rozhodně si musíme udělat ve straně pořádek. Jak na to, o tom teprve u nás budeme v okrese jednat," řekl ČTK.

Zda a kdy by se mohli krajští představitelé sociální demokracie sejít, aby událost prodiskutovali, to se zatím neví. 

Zdroj ČTK

Štítky Hašek, Sobotka, Zeman, ČSSD, Onderka, krize, Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Roman Onderka, Jihomoravský kraj, Česko, Lubomír Toufar, Jan Grois, Zdeněk Dufek, Jiří Petrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská ČSSD je zcela nejednotná k odchodu Sobotky  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.