Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno při volbě prezidenta opět preferovalo Schwarzenberga

Vítěz prvního kola první přímé volby prezidenta republiky Miloš Zeman dostal na jižní Moravě ve finálovém souboji 57,36 procenta hlasů. Jeho soupeři dalo hlas 42,64 procenta voličů.

Naopak Brňané by na Pražském hradě raději viděli Karla Schwarzenberga. Ten v moravské metropoli získal 53,90 procenta, Zeman se ztrátou téměř sedmi procent 46,10 procenta hlasů oprávněných voličů.

Výsledek podle politologa Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka odráží první kolo prezidentských voleb.

„Díky tomu, že se ve druhém kole utkali už jen dva kandidáti, jeden profilovaný levicově a druhý pravicově, jsou ty rozdíly ještě lépe vidět. Jihomoravský kraj je spíše levicový, proto volil Zemana, Brno je tradičně naladěno spíše pravicově, a tak i ve druhém kole podpořilo Schwarzenberga,“ konstatoval Kopeček.

V prvním kole získal Miloš Zeman v Jihomoravském kraji důvěru 25,8 procenta voličů, Karel Schwarzenberg 21,9 procenta.

Volby v obou kolech provázela vysoká účast. K urnám přišlo před dvěma týdny 11. a 12. ledna přes 62 procent lidí, druhého kola se zúčastnilo v kraji 61 procent, v Brně pak 59,5 procenta oprávněných voličů.

„Po oba dva dny nemusely volební komise řešit žádnou mimořádnou situaci,“ řekla volební koordinátorka Eva Sychrová z Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Její slova potvrdila i mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Foto: www.zemannahrad.cz

Štítky volba prezidenta republiky, Česká republika, kandidáti, výsledky 2. kola, Brno, Karel Schwarzenberg, Miloš Zeman, Jihomoravský kraj, Lubomír Kopeček, Masarykova univerzita, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno při volbě prezidenta opět preferovalo Schwarzenberga  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.