Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno nepodá kasační stížnost na zrušení změny územního plánu

Brno nepodá kasační stížnost na rozhodnutí krajského soudu, který v lednu zrušil aktualizaci brněnského územního plánu. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Tím se město vzdalo jediné možnosti rozhodnutí soudu zvrátit. Platí tedy 20 let starý plán. Podle bývalého vedení radnice se tím zastavil rozvoj města, hrozí prý žaloby investorů, kteří se už řídili aktualizovaným plánem.

Primátor Petr Vokřál (ANO) řekl, že město by podáním stížnosti ztratilo až rok, ve kterém může činit mnoho potřebných rozhodnutí v územním plánování. Zrušením aktualizace se zastavil rozvoj města, řekl ale bývalý primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD), který byl za přípravu aktualizace zodpovědný. Nyní platí více než 20 let starý územní plán, který podle Macka neodpovídá potřebám města.

"Pokud bychom kasační stížnost podali a soud jí vyhověl, čekali bychom na další rozhodování krajského soudu. Kdyby kasační stížnosti nevyhověl a dal krajskému soudu za pravdu, věděli bychom za několik měsíců to, co víme už dnes. Byl by to zbytečný rok," tvrdí Vokřál.

Podle něj je lepší pracovat na potřebných změnách, které díky zrušení aktualizace nejsou platné. Vokřál už dříve hovořil o tom, že je potřeba hlavně pracovat na protipovodňových opatřeních. Rozhodnutí nepodat kasační stížnost kritizuje bývalý náměstek primátora Robert Kotzian, který k jejímu podání už dříve současné vedení radnice vyzval.

"Městu Brnu hrozí žaloby o náhradu škody způsobené zrušením aktualizace ze strany investorů a občanů. Nepodáním kasační stížnosti ohrožuje právní postavení města v případných sporech," uvedl Kotzian. Soud zrušil aktualizaci v lednu kvůli nepřezkoumatelnosti některých rozhodnutí. Podle soudce magistrát jako pořizovatel aktualizace nezdůvodnil některé změny funkčních ploch či zvyšování indexu podlažních ploch.

"Rozhodnutí soudu je velmi špatnou zprávou pro Brno. Pro lokální zájmy malých skupin lidí se úplně zastavil rozvoj města, protože nový územní plán  je v nedohlednu," řekl Macek. Nový územní plán nemůže vzniknout kvůli mu, že soud v roce 2012 zrušil Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, kterými se městský plán musí řídit. Proto Brno musí počkat na zásady nové. Žalobu na aktualizaci podalo 15 lidí v čele s aktivisty z hnutí Nesehnutí. Podle nich aktualizace legalizovala černé stavby, umožnila zástavbu v plochách zeleně nebo nahrávala developerům.

Tisková zpráva

Štítky Brno, územní plán, Petr Vokřál, ANO 2011, Robert Kotzian, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nepodá kasační stížnost na zrušení změny územního plánu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.