Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno bude i přes novelu zákona dál zveřejňovat smlouvy města i firem

Brno i přes novelu zákona o registru smluv bude dál zveřejňovat smlouvy města i jeho firem. Zákon dříve ukládal povinnost státu, krajům, obcím a jejich podnikům a dalším organizacím zveřejňovat v internetovém registru smlouvy nad 50.000 Kč. Na konci února však Sněmovna schválila novelu, která tuto povinnost částečně ruší.

V Brně se podle Pirátů dohodli už v létě 2015, že začnou zveřejňovat nejen smlouvy uzavřené městem, ale i smlouvy městem vlastněných obchodních společností. „Zveřejňování smluv je velmi dobrou motivací uzavírat je tak, aby byly pro městské firmy výhodné. V Brně si to radní uvědomili ještě před přijetím zákona o registru smluv. 'Vykostění' zákona Sněmovnou na této skutečnosti nic nezměnilo," stojí v tiskové zprávě dvojice radních Tomáše Koláčného a zastupitele Jiřího Ulipa (oba Žít Brno s podporou Pirátů).

Zastánci schválené novely poukazovali na to, že společnostem hrozí škody kvůli odkrytí obchodní strategie. Oponenti to označili za "vykostění" zákona a tvrdí, že z něj zmizí velká část sledovaných veřejných peněz. „Už současné znění zákona o registru smluv připouští řadu výjimek, díky kterým firmy nemusí zveřejňovat například části smlouvy, které obsahují obchodní tajemství, nebo celkovou hodnotu zakázky, což jsou i pro obchodní korporace dostatečné obranné prostředky. Občané však mají nezpochybnitelné právo vědět, jak a s kým firmy ve veřejném vlastnictví obchodují," uvedl Koláčný.

Vzhledem k množství smluv, které brněnské obchodní společnosti zveřejňují, se argumentace o poškození obchodních zájmů firem jeví podle Pirátů jako neopodstatněná, což dokládá fakt, že všechny městské společnosti i přes zveřejnění smluv zvyšují svoji ekonomickou kondici.

O platnosti novely bude ještě rozhodovat ještě Senát. Piráti věří, že "senátoři upřednostní zdravý rozum před lobbistickými tlaky a postaví se proti 'vykostění' registru, kterého se dopustili poslanci. Jestliže jen v Brně mají díky registru smluv občané přehled a kontrolu nad čtyřmi miliardami korun z městských firem, v celé České republice to činí několik desítek, možná stovek miliard korun z veřejných financí."

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, registr smluv, Poslanecká sněmovna ČR, Česká pirátská strana, Tomáš Koláčný, Žít Brno, Senát Parlamentu ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude i přes novelu zákona dál zveřejňovat smlouvy města i firem  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.