Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANO vyzvalo Kratochvíla ke složení mandátu zastupitele Brna

Hnutí ANO vyzvalo Tomáše Kratochvíla, ať složí mandát zastupitele Brna. Důvodem je obžaloba Kratochvíla z krácení daně. Novinářům to dnes řekla krajská místopředsedkyně hnutí Taťána Malá. Kratochvíl získal mandát za ANO, které ho později vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací.

Podle Malé se Kratochvíl zavázal k etickému kodexu ANO, který členům ukládá, že v případě zahájeného trestního stíhání neprodleně rezignují na volený mandát. Kratochvíl už ale dříve řekl, že mandát nesloží a že se ničeho nedopustil.

Pokud by složil mandát zastupitele, mohlo by to vyřešit patovou situaci v Brně. V dubnu se tam totiž rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ kvůli sporům ANO a KDU-ČSL. ANO zůstalo s Žít Brno a SZ a přibraly ještě TOP 09. K zisku většiny mezi 55 zastupiteli však čtyřbloku chybí jediný hlas. Pokud by Kratochvíl odešel ze zastupitelstva, jeho náhradníkem by se stal za ANO Jiří Faltýnek, čímž by čtyřblok získal nejtěsnější většinu v
zastupitelstvu.

Státní zástupce viní Kratochvíla z vystavování fiktivních faktur své nábytkářské firmy Toka, kterými zkrátil daň o necelé dva miliony. "Respektujeme presumpci neviny, ale z morálního hlediska nemá pan Kratochvíl jinou možnost, než rezignovat. Nejsme jen ve fázi trestního stíhání, ale je už i podaná obžaloba," zdůraznila Malá. Městský soud v Brně se bude Kratochvílem zabývat na konci května.

Kratochvíl už dříve řekl, že je celá záležitost nesmysl a že byl podvedený. Podle něj si jeho firma objednala reklamu a ani nevěděla, že ji nedostala. "Jakmile nás informoval finanční úřad, ihned jsme zaplatili daň i penále. K žádné újmě státu nedošlo," řekl Kratochvíl.

Mandátu se vzdát nehodlá, přestože ho k tomu vyzval i sám primátor Brna Petr Vokřál (ANO). "Abych odešel ze zastupitelstva, musel bych dostat nepodmíněný trest. Asi si to někdo hodně přeje, ale já s tím nepočítám.
Věřím, že žijeme v právním státě a máme nezávislý soud
," uvedl dříve Kratochvíl, který byl v minulosti brněnským předsedou ANO a radním Brna. Poté však o post předsedy přišel a z rady po nátlaku rezignoval.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL po sedmi, ODS pět, KSČM, SZ a TOP 09 po čtyřech a poslední mandát má Kratochvíl.

Zdroj: ČTK
    

Štítky Tomáš Kratochvíl, ANO 2011, Brno, daň, Taťána Malá, KDU-ČSL, Žít Brno, TOP 09, Petr Vokřál, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO vyzvalo Kratochvíla ke složení mandátu zastupitele Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.