Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Radní Brna i přes pád koalice spolupracují bez problémů

I přes pád koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených pracují radní v Brně bez problémů. Na dnešním jednání rady se zabývali zhruba stovkou bodů. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) nebyly v komunikaci žádné dohady ani rozpory, naopak považuje diskuzi za velmi konstruktivní.

Podobně situaci hodnotili i primátorovi náměstci Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Klára Liptáková (KDU-ČSL), podle které radní plní svoji funkci a nechtějí nastalou situací destabilizovat město.

Koalice se rozpadla kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL. Lidovci považovali koalici za uzavřenou s odůvodněním, že ANO jednalo za jejich zády s ČSSD o nové možné koalici. Proto se lidovci sami dohodli se sociálními demokraty na spolupráci. ANO, Žít Brno a SZ k sobě nakonec přibraly TOP 09, ale k většině čtveřici chybí jeden mandát, mají 27 z celkových 55. KDU-ČSL a ČSSD mají celkem 18 mandátů a hledají další partnery.

Brno má 11 radních, pět je z ANO, tři z KDU-ČSL, dva z Žít Brno a jeden ze Strany zelených. "Měli jsme téměř sto bodů a vše probíhalo standardně. Žádný bod se přímo z rady nestahoval, pouze se některé stáhly před radou z
technických důvodů, nikoliv věcných. Žádné problémy jsem neidentifikoval
," řekl Mrázek.

Podle Hollana byla atmosféra přátelská. Souhlasí s tím i Ander. "Nebyly žádné hádky. Nikdo nedával najevo, že by chtěl někomu něco blokovat. Těžko lze zapomenout, co se stalo. V té mezilidské komunikaci je trošku stín, ale v pracovní rovině to vůbec není, rada byla konstruktivní bez dlouhého řešení," doplnil Ander.

Podle Liptákové lidovci nechtějí nic blokovat. "Nejednáme v afektu, abychom dávali najevo postoj, že nejsme v koalici. Rozhodujeme se věcně. Byli jsme zvolení jako radní města a dál plníme tuto funkci, která nám byla svěřena," doplnila Liptáková.

Primátor Petr Vokřál (ANO) chce spolu s Žít Brno, SZ a TOP 09 oslovit dvojblok KDU-ČSL a ČSSD k jednání o možné šestikoalici. Podle něj by to mohlo vyřešit patovou situaci, která nastala. KDU-ČSL ani ČSSD však zatím oficiální pozvání k jednání nedostaly. Ani jedna strana se jednání nebrání, podle ČSSD je však spolupráce málo pravděpodobná.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL po sedmi, ODS pět, KSČM, TOP 09 a SZ shodně po čtyřech, poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolený za ANO, ale hnutí ho později vyloučilo ze svých řad.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Brno, ANO 2011, KDU-ČSL, koalice, Strana zelených, Žít Brno, ČSSD, rada, Martin Ander, Klára Liptáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Brna i přes pád koalice spolupracují bez problémů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.