Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně koalice nepadla, odvolání Kratochvíla se neprojednávalo

Na zasedání Zastupitelstva města Brna nepadl žádný návrh, který by ohrozil fungování koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Hnutí ANO nepodalo ani návrh na odvolání svého bývalého člena Tomáše Kratochvíla z rady. Kvůli němu vznikly problémy v koalici.

ANO Kratochvíla vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací a údajným poškozování jména hnutí, avšak lidovci s jeho odvoláním z rady nesouhlasí. Partneři se i přes spory dohodli na pokračování koalice, celou situaci chtějí urovnat úpravou koaliční smlouvy.

Kratochvíl nadále zůstává v radě, sám rezignovat nehodlá. Lidovci už před zastupitelstvem deklarovali, že pokud bude návrh na jeho odvolání na programu, oni ho nepodpoří. Jednak to vysvětlují porušením koaliční smlouvy, ze které vyplývá, že se žádný člen koalice nebude podílet na odvolání jiného, podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) ale také neměli s Kratochvílem problémy a vždy s nimi jednal korektně.

Primátor Petr Vokřál (ANO) navrhuje úpravu koaliční smlouvy, která by Kratochvílovo odvolání umožnila. "Dohodli jsme se na tom s koaličními partnery, jenom lidovci si vyžádali více času na promyšlení celé záležitosti," uvedl Vokřál.

Podle Liptákové by mělo být jasno do dvou týdnů. "Pana Kratochvíla odvolávat nechceme a z lidské stránky se nám to nelíbí, ale je nám jasné, že v radě nemůže donekonečna sedět člověk, který nikoho nezastupuje. Musíme si ale vše vyřešit vnitrostranicky," řekla Liptáková. Podle ní klub bude řešit, zda je vůbec koaliční smlouva po Kratochvílově vyloučení z ANO platná. "Musíme udělat jakýsi update koaliční smlouvy, který nebude řešit jen situaci kolem pana Kratochvíla, ale zaneseme do toho i naše roční zkušenosti ze spolupráce v koalici," uvedla Liptáková s tím, že zlepšit by se měla například komunikace. "Nelze přehlasovávat jeden klub ostatními kluby, je potřeba novelizovat metodiku vytváření rozpočtu města, protože bychom do toho rádi vstupovali a nedostávali se už k předchystané verzi, aniž bychom o tom diskutovali," doplnila Liptáková. Dodala, že lidovci sice mohou vyjednávat o nové koalici, ale preferují koalici současnou.

Podle Vokřála byla celá záležitost kolem Kratochvíla a rozpadu koalice zbytečně přehnaná. Situace však vygradovala kvůli tomu, že si ANO na konci října schválilo usnesení, že pokud koaliční partneři nepodpoří Kratochvílovo odvolání, má ANO začít vyjednávat o nové koalici s někým jiným. V návaznosti na to si podobné usnesení schválili i lidovci. Oba kluby se pak sešli s opoziční ČSSD. Zatím však pád koalice nehrozí.

ANO má mezi 55 zastupiteli 13 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět a KSČM, TOP 09 a Strana zelených mají po čtyřech zastupitelích.

Zdroj: ČTK

Štítky koalice, Tomáš Kratochvíl, ANO 2011, KDU-ČSL, Brno, rada, Klára Liptáková, koaliční smlouva, Strana zelených, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně koalice nepadla, odvolání Kratochvíla se neprojednávalo  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.