Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaká má být budoucnost lužáneckého stadionu podle zastupitelů?

Rozvoj lokality Ponava, která se rozléhá na více než 27 hektarech plochy, kde je dnes třeba i plavecký bazén nebo fotbalové hřiště, má umožnit plánovaná demolice částí chátrajícího stadionu. V lokalitě mělo vzniknout multifunkční sportoviště včetně rychlobruslařské dráhy. V dubnu ale radní rozhodli o ukončení projektu. Pro část lokality navrhlo město v novém územním plánu změnu, a to na plochu smíšenou obytnou všeobecnou, která umožňuje širokou škálu využití. Jaká má být budoucnost lokality respektive lužáneckého fotbalového stadionu? Odpovídají zastupitelé.

Co s bývalým sportovním areálem Za Lužánkami? V anketě se vyjádřilo přes 1700 lidí

Přibližně 1700 lidí se vyjádřilo k tomu, jak by se měla proměnit plocha zahrnující území bývalého sportovního areálu Za Lužánkami v Brně. Vyšší počet účastníků, než je u anket obvyklé, je dán především tím, že jde o celoměstsky významnou lokalitu s...

ANKETA: Jak by měla v budoucnu fungovat lokalita s bývalým fotbalovým stadionem Za Lužánkami?

Co by podle čtenářů Drbny mělo vzniknout na místě chátrajícího fotbalového stadionu Za Lužánkami? V lokalitě mělo vzniknout multifunkční sportoviště včetně rychlobruslařské dráhy, radní však projekt zastavili. Na části území má dle územního plánu...

Otázka: Na příští rok je naplánovaná demolice tribun lužáneckého fotbalového stadionu. Valy mají na místě zůstat a celá lokalita se má zatravnit a zpřístupnit veřejnosti až do doby, než bude jasné, co s ní bude dál. Jaká má být podle vás budoucnost stadionu za Lužánkami?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Jiří Oliva (ČSSD)

Stadion za Lužánkami je v současném stavu velmi nebezpečný a bohužel ho nejde úplně zajistit proti přístupu. Lidem, kteří se tam pohybují, a je jich hodně, tam hrozí úrazy nebo ještě něco horšího. Demolice je tedy nutná. O budoucím využití této lokality bude rozhodnuto na základě odborné studie, která se zpracovává.

Tomáš Koláčný (Piráti)

Díky vítězství Brna v soudním sporu s podnikatelem Liborem Procházkou, který jsem jako náměstek v minulém období společně s právníky odpracoval, se městu otevírá možnost vrátit za Lužánky fotbal. Stadion je místo s nezaměnitelným geniem loci, které si nejméně čtyři generace Brňáků spojují s historicky největšími českými zápasy s až padesátitisícovou účastí. Odstranění nebezpečné tribuny by tedy mělo být spojeno s novou nadějí pro budoucí rozvoj sportovních aktivit v oblasti. V tuto chvíli dává největší smysl vybudovat tam tréninkové centrum pro děti, projekt Petra Švancary, na který už město má finanční prostředky, protože jej podpořily tisíce Brňáků v participativním rozpočtu.

Tomáš Aberl (SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09)

O budoucnosti celé lokality rozhodne otevřená architektonická soutěž. Mezi kritéria jsme zařadili, že by v lokalitě mělo vzniknou především otevřené sportoviště pro veřejnost. Pokud by záleželo čistě na mně, představoval bych si multifunkční sportoviště (atletický ovál, různá hřiště apod.), které by ctilo bývalo polohu stadionu. Tu by naplno využilo a dokázalo se odkázat na jeho slavnou minulost. Tím by se z Lužánek mohlo stát opravdu srdce veřejného sportu města Brna.

Jiří Kment (SPD, TRIKOLORA, MORAVANÉ a NK)

Osud stadionu Za Lužánkami je díky dlouhodobě nulové údržbě zpečetěn. Stává se v Brně smutnou „tradicí“ nechat městské nemovitosti bez údržby rozpadnout a pak prodat nebo zbourat. A zároveň utápět „ušetřené“ miliardy ve zbytných nesmyslech. Stejně půjde k zemi neudržovaná vozovna Komín, do prodeje zase třeba historická budova školy na Jánské. Jsem pro využití celého území pouze pro sport a rekreaci. Nová sportoviště, park a klidně nový stadion. Brno má ale také nedostatek bytů a nemá kde stavět, mnoho pozemků prodalo developerům za směšné ceny. Tedy pokud už zde něco stavět, tak pouze obecní byty. Nedovolit postupné roztrhání lokality developery.

Matěj Hollan (Zelení a Žít Brno s podpor. Id)

Akce "Kulový blesk" s brněnskými sportovišti nedává žádný smysl. Fotbal má jít na velodrom, zatímco velodrom má jít za Lužánky. Přičemž majetkově není přesun na velodrom nijak dořešen, majitel TJ FAVORIT s tím nesouhlasí. Město se roky soudilo o pozemky v sousedství fotbalového stadionu, aby ho mohlo rekonstruoval a vrátit fotbal tam, kam patří. Když soud vyhrálo, nové vedení města prohlásilo, že ho hodlá zbořit a zničit a že to byl vždy jejich cíl. Aktuální nápad ukazuje, že město vůbec neví, co s tím. Jediné logické řešení je fotbal za Lužankami zachovat a stadion obnovit.


Ze zastupitelských klubů ANO 2011 a KDU-ČSL + STAN nikdo neodpověděl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šeda

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, fotbal, stadion, Lužánky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaká má být budoucnost lužáneckého stadionu podle zastupitelů?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.