Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Piráti v zastupitelstvu končí. Odváděli jsme čtyři roky dobrou práci, řekla Leitnerová

Piráti v krajských volbách na jihu Moravy neuspěli. Zatímco v roce 2020 získali 13 procent hlasů, deset mandátů v zastupitelstvu a místo v krajské koalici, tentokrát jim dala hlas tři procenta voličů. V zastupitelstvu tak neusednou. „Piráti na jihu Moravy odváděli čtyři roky dobrou práci. Zasáhla nás celostátní politika i silná osobnost současného hejtmana Jana Grolicha, který dokázal urvat neuvěřitelný výsledek," řekla lídryně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová.

„Pevně věřím, že až se z toho oklepeme“

V minulých krajských volbách byla pirátská strana třetí po hnutí ANO a KDU-ČSL, tentokrát získali víc hlasů Stačilo!, koalice SPD, Trikolora, Svobodní a PRO, Starostové pro jižní Moravu i Přísaha.

„Cením si každého hlasu, udělali jsme maximum pro to, abychom voliče přesvědčili. Pevně věřím, že až se z toho oklepeme, znovu voliče přesvědčíme, že Piráti mají co nabídnout," uvedla Leitnerová.

Výsledek krajských voleb do určité míry ovlivnila i nižší volební účast, ale také krize, kterými kraj v posledních letech prošel - ať už se jednalo o tornádo, nebo v posledním týdnu povodně. „V těchto krizových situacích, které kraj v posledních čtyřech letech skvěle zvládl, dostal samozřejmě prostor hejtman, který ukázal, že je kraj připravený," dodala dosavadní radní pro sociální a rodinnou politiku.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich

Koalice Spolu se ziskem necelých čtyřiceti procent hlasů jasně ovládla krajské volby na jižní Moravě. Lídr kandidátky a hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky, bylo jich 46 854. O tom, co podle něj...

„Takový je život i politika“

Výsledek Spolu ocenila stejně jako to, že je pravděpodobná koalice Spolu a STAN. „Bohužel bude spolupráce pokračovat bez nás, ale takový je život i politika, vždycky všechno nevyjde podle představ," dodala.

Krajské volby v Jihomoravském kraji vyhrálo Spolu, které získalo v zastupitelstvu s 65 křesly 31 mandátů. Druhé ANO má 22 zastupitelských křesel, třetí Stačilo! i další dvě uskupení v pořadí, tedy koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní a Starostové pro jižní Moravu, mají shodně po čtyřech mandátech. Vytvoření koalice oznámilo vítězné Spolu se STAN, dohromady budou mít 35 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Holomčík Leitnerová

Štítky volby, Piráti, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Piráti v zastupitelstvu končí. Odváděli jsme čtyři roky dobrou práci, řekla Leitnerová  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.