Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Podívejte se, kdo bude na jihu Moravy usilovat o hlasy voličů v podzimních krajských volbách

Jedna strana dosud podala jihomoravskému krajskému úřadu kandidátní listinu do krajských voleb konaných na podzim. Největší nápor úřad s ohledem na zkušenosti z minulých let očekává těsně před termínem, který vyprší 16. července v 16:00, řekla Martina Žídková z tiskového oddělení hejtmanství. Několik stran nicméně kandidaturu prostřednictvím médií již oznámilo. Všechna v roce 2020 zvolená uskupení budou mandáty obhajovat. O přízeň voličů se tehdy ucházelo 16 stran či hnutí.

SPOLU povede hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL)

Koalici v kraji nyní tvoří zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Svobodných a Starostové pro jižní Moravu. Vítězství bude obhajovat opoziční ANO. Volební jedničku, znojemskou starostku Ivanu Solařovou, doplní na čele kandidátky krajský zastupitel a radní Břeclavi Milan Vojta nebo zastupitel městské části Brno-Královo Pole Petr Souček. Cílem hnutí je vyhrát volby tak, aby bez ANO nebylo možné sestavit koalici, uvedlo již dříve.

KDU-ČSL, ODS a TOP 09 budou kandidovat v koalici SPOLU, kterou povede hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Jedničkou ODS je náměstek hejtmana Jiří Crha a lídrem TOP 09 starosta Branišovic na Brněnsku Marek Sovka. Zatímco KDU-ČSL v posledních volbách kandidovala samostatně, ODS podporovali Svobodní a hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu. TOP 09 byla součástí uskupení Spolu pro Moravu.

V koalici Stačilo! bude o přízeň voličů usilovat také KSČM

Piráty povede krajská radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Holomčík Leitnerová. Dvojkou je místostarosta Břeclavi Petr Vlasák a trojkou náměstek hejtmana Lukáš Dubec. Lídrem Starostů pro jižní Moravu bude starosta Kyjova František Lukl. Starostové a nezávislí půjdou do voleb společně s hnutím SOL (Sever otevřený lidem) Martina Malečka. Starosta Brna-sever a krajský radní bude dvojkou kandidátky. Trojkou bude starosta obce Železné a předseda krajského výboru pro regionální rozvoj Radomír Pavlíček.

Regionální Spolu pro Moravu bude s ohledem na vznik koalice SPOLU kandidovat pod názvem Hlas Moravy. Uskupení povede starosta Židlochovic a krajský zastupitel Jan Vitula. SPD podle jihomoravského předsedy Jana Hrnčíře nyní jedná o koalici s dalšími stranami. Dosud by měla být potvrzeným partnerem Trikolóra, která v roce 2020 kandidovala samostatně. Lídrem bude bývalý poslanec Zdeněk Koudelka. Sociální demokraty povede starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan.

V koalici Stačilo! bude o přízeň voličů usilovat také KSČM, která se před čtyřmi lety do zastupitelstva se ziskem 4,44 procenta hlasů nedostala. Jedničkou by měla být Petra Rédová, která dříve působila jako jihomoravská předsedkyně strany PRO založené Jindřichem Rajchlem. O mandáty se bude ucházet také hnutí Přísaha, které povede bývalý brněnský primátor a někdejší místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kandidátky, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, kdo bude na jihu Moravy usilovat o hlasy voličů v podzimních krajských volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.