Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem v boji s vysokými cenami energií? Odpovídají zastupitelé

Otázku do tradiční rubriky Drbny jsme tentokrát směřovali na krajské zastupitele. Předsedů zastupitelských klubů krajského zastupitelstva jsme se ptali, zda by měl kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií a pokud ano, jakou cestou. Přečtěte si jejich odpovědi.

Otázka: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou omezené.


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Jiří Hlavenka (Piráti)

Ohrožené skupiny jsou ohrožené z mnoha různých důvodů (typicky důsledky inflace a pokles reálných příjmů) a podpůrné programy pro jejich pomoc poskytuje systémově stát. Můj osobní pohled je, že dobrá správa státu nemá nechat padnout na dno ty, kteří se do existenčních problémů dostanou nikoli svou vinou (tedy například náhle vyeskalovanými cen energie).

Roman Celý (KDU-ČSL)

Kraj nemá potřebné nástroje na individuální pomoc jednotlivcům, které se týkají cen energií. To má v rukou stát, který si může ověřit všechny potřebné informace k danému žadateli. Dobrá zpráva je, že poslední týdny ukazují na výrazný pokles cen energií.

Marek Šlapal (ČSSD)

Krajská samospráva sice nemá za úkol řešit selhání státu, ale její povinností je pomoc občanům. V tomto případě má vedení kraje usilovat o zlepšení situace intervencí u zodpovědných vládních ministrů a požadovat pomoc od vlády na základě systematicky získaných údajů o potřebnosti. Nemám žádné informace, že by tak vedení kraje činilo. Stejnou pasivitu bohužel vnímám také u rezignace na snahu o spravedlivé financování sociálních služeb, které je ze strany státu nadále diskriminační vůči občanům našeho kraje.

Jiří Crha (ODS+Svobodní+SOM)

Efektivní sociální podpora musí být zajištěna především prostřednictvím státní podpory, zejména od Ministerstva práce a sociálních věcí. Kraje mají v této sféře minimální kompetence a současně čelí nedostatku finančních prostředků, což také brání takovému charakteru pomoci. Přesto je však Jihomoravský kraj aktivní v oblasti energií, a to prostřednictvím podpory komunitní energetiky, která dává dlouhodobě smysl jako cesta pro snížení celkových nákladů.

Milan Vojta (ANO 2011)

Kraj by ohroženým skupinám občanů v této situaci pomáhat měl. Těžiště působení kraje sice leží v jiných činnostech a oblastech, ale pokud selhává stát, měla by mimořádně pomoci samospráva, která je občanům blíž. Nalezení vhodného způsobu výplaty je pro úředníky krajského úřadu formalitou, kraj umí vyplácet jiné příspěvky a zvládne i tento a vyčlenění rozumného objemu prostředků je také za současného stavu rezerv krajského rozpočtu zvládnutelné. Jako hlavní úkol pro odstranění energetické chudoby však vidím odstranění jejích příčin, a to jak na centrální české úrovni, tak na úrovni EU.


Ze zastupitelských klubů Spolu pro Moravu a SPD nikdo neodpověděl.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, kraj, energie, ceny, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem v boji s vysokými cenami energií? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.