Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strany KDU-ČSL, ODS a TOP 09 v Brně podepsaly koaliční smlouvu pro krajské volby

Lidovci, ODS a TOP 09 budou v letošních krajských volbách kandidovat na jižní Moravě v koalici SPOLU. Zástupci stran v Brně podepsali koaliční smlouvu. Společnou kandidátku povede hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), jehož cílem je volby vyhrát.

Lidovci, ODS a TOP 09 budou v letošních krajských volbách kandidovat na jižní Moravě v koalici SPOLU. Volby v kraji v roce před čtyřmi lety vyhrálo se ziskem 19,8 procenta hlasů hnutí ANO. KDU-ČSL získala 15,5 procenta hlasů, ODS s podporou Svobodných a hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu 12,8 procenta. TOP 09 byla součástí uskupení Spolu pro Moravu.

„Dlouhodobě na kraji spolupracujeme a s ODS máme naprosto výborné vztahy. Jako KDU jsme vzali do klubu i členy TOP 09, takže také s nimi je spolupráce dlouhodobá a dnes koalici pouze potvrzujeme,“ uvedl hejtman Jan Grolich. KDU-ČSL, ODS a TOP 09 mají v zastupitelstvu 22 mandátů.

„Chceme určitě víc, ale cíl je volby vyhrát a pokračovat v tom, co se nám podařilo rozhýbat,“ dodal hejtman. Zahájení kampaně zatím nechtěl odhadovat, odvíjet se podle něj bude i od voleb do Evropského parlamentu, které se konají v červnu. Na kampaň chtějí strany vynaložit nejméně 5,5 milionu korun.

Jedničkou ODS je náměstek hejtmana Jiří Crha. „V posledních čtyřech letech jsme společně čelili několika krizím, od pandemie koronaviru přes tornádo až po příliv uprchlíků z Ukrajiny. V těchto náročných situacích poznáte charaktery lidí, jejich schopnosti a ochotu spolupracovat. Tyto okolnosti nás přesvědčily, že je správné postupovat společně,“ řekl Crha. Lídr TOP 09 Marek Sovka doplnil, že je rád, že se podařilo domluvit a netříštit síly.

Na čtvrtém místě kandidátky je starosta brněnské městské části Brno-jih David Grund (ODS), z pátého místa kandiduje náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL) a z šestého krajský radní Karel Podzimek (ODS). V první desítce je také Jana Filipovičová (KDU-ČSL), Michal Doležel (TOP 09), Karel Jurka (ODS) a Roman Celý (KDU-ČSL).

Koalici v kraji tvoří zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Svobodných a Starostové pro jižní Moravu. Grolich dodal, že stávající partneři se i do budoucna jeví jako relevantní. Piráty do krajských voleb povede radní Jana Holomčík Leitnerová, Starosty pro jižní Moravu náměstek František Lukl. Hnutí ANO bude kandidátku schvalovat 29. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky správa, volby, Spolu, koalice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany KDU-ČSL, ODS a TOP 09 v Brně podepsaly koaliční smlouvu pro krajské volby  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.