Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Piráti si v Brně volili předsedu. Stranu dále povede vicepremiér Bartoš

Vicepremiér Ivan Bartoš povede další dva roky vládní Piráty. Na celostátním fóru v Brně dnes ve druhém kole volby získal 556 hlasů, jeho konkurentka europoslankyně Markéta Gregorová měla 300 hlasů. K obhajobě mandátu Bartošovi popřáli všichni koaliční partneři. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou místopředsedkyní se stala Gregorová, třetí Jana Holomčík Leitnerová a čtvrtou Dominika Poživilová Michailidu.

Cílem Bartoše je svobodná společnost

Třiačtyřicetiletý Bartoš vedl Piráty v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016. Dnes po znovuzvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou. Připomněl, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl.

Ve zbytku vládního mandátu by se podle Bartoše měli Piráti věnovat dlouhodobě opomíjeným tématům jako jsou bydlení, digitalizace, podpora mladých, podpora školského systému či osekávání byrokracie.

Zasazovat se chce o to, aby Piráti zůstali důvěryhodnou stranou. Vládní angažmá má podle něj smysl, chce v pětikoalici dále prosazovat pirátská témata. Připustil, že Piráti by museli z vlády odejít, kdyby docházelo k omezování lidských svobod nebo kdyby se vládní politika měla „vychylovat opačným směrem do nějakého temna.“ Jako příklad uvedl případné ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Markéta Gregorová volbu označila za férovou bitvu a reklamu na vnitrostranickou demokracii. Slíbila, že stejnou energii, kterou vynaložila na kandidaturu na předsedkyni, bude dále vynakládat ve prospěch strany.

Piráti přijímali gratulace

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na síti X napsal, že se těší na další společnou práci s Piráty. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka označil rozhodnutí Pirátů na stejné platformě za dobrou zprávu pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Mnoho úspěchů Bartošovi popřála i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„V době sílícího populismu a extremismu je důležité, že demokratické strany jsou schopny efektivně spolupracovat v zájmu naší země,“ uvedla  Pekarová Adamová na adresu Pirátů. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan v gratulaci Bartošovi označil za společné cíle STAN a Pirátů manželství pro všechny, korespondenční volbu, kroky k přijetí eura či dostupnějšímu bydlení.

Volba překvapila politology

Podle politologa Aleše Michala z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity není znovuzvolení Bartoše překvapivé. "Přesto se v prvním kole, ve kterém členové hlasovali o přijatelnosti kandidátů, projevila vnitrostranická polarizace, mnoho členů totiž muselo hlasovat jen pro jednoho kandidáta, což u hlasování o přijatelnosti nemusí být samozřejmé," uvedl.

Možnost hlasovat přes webové rozhraní mají při jednání celostátního fóra všichni členové vládní strany, kterých je zhruba 1200. V prvním kole jich dnes hlasy poslalo 820, každý měl možnost dát dva. Bartoš v prvním kole získal 569 hlasů, Gregorová 455. Ve druhém kole, kdy už měli Piráti možnost poslat jen jeden hlas, volilo 874 Pirátů.

Volí se také místopředsedové

Na čtyři místopředsednická místa bylo dnes čtrnáct kandidátů, v prvním kole volby se jejich seznam zúžil na šest jmen. Kromě Kocmanové a Gregorové postoupili ještě europoslanec a dosavadní první místopředseda Marcel Kolaja, jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, dosavadní místopředsedkyně Pirátů a náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová a středočeská pirátská politička Dominika Poživilová Michailidu.

Bartoš neřekl, koho by si přál za místopředsedy, konstatoval pouze, že kandidátek je víc než mužských uchazečů. Byl by rád, aby to odrážel i výsledek hlasování o zbytku vedení strany.

V Brně se představili také potvrzení kandidáti do letošních senátních voleb. Svůj mandát bude obhajovat jeden ze dvou pirátských senátorů Lukáš Wagenknecht. Strana podpoří také obhajobu Marka Hilšera z klubu Starostů. Do voleb vyšle ještě Jana Jandu a Evu Tylovou. Podle mluvčí strany Lucie Švehlíkové bude kandidátů za Piráty nebo s jejich podporou nakonec pravděpodobně šest.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pirátská strana

Štítky Piráti, volby, fórum, Ivan Bartoš, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Stačí málo a domeček z karet soudruhů soukmenovců rycheckých, střížů ,pávků, dvořáků čt,...kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, ten domeček válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, komediantů, lhářů, podvodníků, žvanilů, podvodných studentů falešných bendopráv a danuschíškol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, Pandora Panama daňových rájařů odkláněčů kterých je 300(v Izraeli 665 !), kteří jsou stále ve svých válkách se rozpadne.Proto nebude řešen ani mejdan Jurečkovců. Sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, Fi jalových ziskovkářů kterých je asi 150000. Na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, Prof John J Mearsheimer universityChicago na yt Roman Kirsch čtitulky, projev Alice Wedel Afd naYT Matěj Gottwald čtitulky,s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka,na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Neděle, 14. ledna 2024, 10:08Odpovědět

Libor Burian

Více píšu o bendostánu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články, např pod Kateřina Konečná. O důvodech dnešního zmaru kdy s válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, žvanily kteří jsou v jedné ze svých válek, vyhození učitelky, děkana Ševčíka, napadení Čechů pod cizí východní vlajkou je třetina lidí ve finančních a psychických problémech. Po Janu Palachovi, Zajícovi a dalších viz vikipedie máme dalšího upáleného na nadraží a střelbu v Praze.

Neděle, 14. ledna 2024, 10:18Odpovědět

Piráti si v Brně volili předsedu. Stranu dále povede vicepremiér Bartoš  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.