Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pavel si u Čechů drží největší důvěru. Nejvíce lidé nevěří Fialovi a Pekarové Adamové

Z vrcholných politiků v Česku lidé nadále nejvíce věří prezidentu Petru Pavlovi. Má důvěru více než poloviny obyvatel země a je jediným, u kterého převyšuje důvěra nad nedůvěrou. Po Pavlovi mají největší důvěru předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděného letos od července do září. Proti předchozímu průzkumu z dubna a května důvěra hlavně u politiků vládních stran značně klesla.

Pavlovi aktuálně důvěřuje 55 procent Čechů a 38 procent lidí mu nevěří. U Babiše na druhé příčce žebříčku činí podíl důvěry 42 procent dotázaných a podíl nedůvěry 53 procent. Třetímu Okamurovi věří 35 procent lidí a 56 procent nevěří. Od minulého průzkumu podíl důvěry u Pavla a Babiše mírně klesl - o jednotky procentních bodů - a u Okamury zůstal stejný.

Na čtvrtém místě je aktuálně předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s důvěrou 22 procent a nedůvěrou 46 procent a na pátém ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s důvěrou rovněž 22 procent, ale nedůvěrou 67 procent. Vystrčil a Bartoš patřili k politikům, u kterých se oproti předchozímu průzkumu podíl důvěry nejvíce propadl, a to až o třetinu.

Premiérovi Petru Fialovi (ODS) věří stejně jako ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) a ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) 19 procent dotázaných. Fiala má ale spolu s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) největší podíl nedůvěry z vrcholných politiků. Nevěří jim 77 procent lidí. Nedůvěra ve Fialu stoupla od minulého průzkumu o devět procentních bodů a nedůvěra v Pekarovou Adamovou o osm procentních bodů.

Na spodních příčkách žebříčku jsou ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (za STAN), oba shodně s důvěrou pěti procent lidí a nedůvěrou zhruba pětiny dotázaných. U této dvojice politiků ale výrazně převažoval podíl lidí, kteří je vůbec neznají. Skoro dvě třetiny dotázaných řekly, že Šalomouna a Dvořáka neznají.

Průzkum se uskutečnil od 28. července do 25. září. Zúčastnilo se ho 985 obyvatel České republiky starších 15 let.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ema Dvořáková

Štítky ČR, Česko, politika, politici, průzkum, důvěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Guma Pávek je populární ? To je ten, který řekl, že mír neexistuje, že Rusko je třeba zničit a Ukrajinu je třeba podporovat do posledního haléře. Číslo agenta měl 1022 a byl i předseda ZO KSČ. Neumí si ani vybrat své spolupracovníky nebo kvalitního soudce Ústavního soudu. Má IQ 107, což není u prezidenta zrovna působivé číslo...

Pondělí, 23. října 2023, 18:26Odpovědět

leo podstanický

how could BBC report building fell when it was standing? explanation - MOssad called LOndon - we are soon tearing down building - BBC management wanted to be first to report the fall so it call its reporter in New YOrk and told her to report the building has fallen - and she did

Sobota, 21. října 2023, 17:24Odpovědět

leo podstanický

Brněnská Drbna není svobodné médium - ostatně - v Čechoraeli?

Pátek, 20. října 2023, 17:08Odpovědět

Luboš Pacik

No.....Když si to myslí a uspokojuje je to, bláznům nemá význam odporovat.

Pátek, 20. října 2023, 12:22Odpovědět

leo podstanický

"Pavlovi aktuálně důvěřuje 55 procent Čechů" - sfalšováno, Pavla nemá rád nikdo, v normálním průzkumu by měl 0% - všiml jsem si že sa neuvádí zdroj, proč?

Čtvrtek, 19. října 2023, 16:12Odpovědět

Marie Glanczová

cha cha cha

Čtvrtek, 19. října 2023, 12:08Odpovědět

Pavel si u Čechů drží největší důvěru. Nejvíce lidé nevěří Fialovi a Pekarové Adamové  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.