Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nerudová se vrací na scénu. Po neúspěšném boji o Hrad zkusí Evropský parlament

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu na listině hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Na sociální síti X, dříve twitter, oznámila, že se bude na dnešním zasedání předsednictva STAN ucházet o pozici v čele kandidátky.

Dalším z lídrů, o kterém bude užší vedení Starostů rozhodovat, bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN). Podle šéfa STAN Víta Rakušana může Nerudová Starostům pomoci vybudovat přesvědčivou a sebevědomou evropskou kandidátku.

„Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu. Populismu se musíme znovu postavit a nabídnout mu alternativu," uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. Případná dnešní nominace lídrů kandidátky bude podléhat schválení širším vedením Starostů. Celostátní výbor by o nich měl rozhodovat koncem léta.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777 tisíc lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla. Dnes uvedla, že díky nevídané vlně nadšení se podařilo zabránit zvolení Andreje Babiše (ANO) prezidentem. „Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit," dodala.

Rakušan na sociální síti X napsal, že ho rozhodnutí Nerudové usilovat o kandidaturu za STAN potěšilo. Nerudová podle něj chce pomoci spojovat liberální proevropské demokratické síly. "Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat 'malou domů' nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů," uvedl.

O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří," uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Listinu skládá Farský, který serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři "osobnosti", v druhé desítce pak šest Starostů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Nerudová, STAN, Parlament, Volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TA ŽENSKÁ EGOISTICKÁ NEDÁ POKOJ - LEZE LEZE PO ŽELEZE NEDÁ POKOJ AŽ TAM VLEZE - NE PO ŽELEZE, ALE PO HLAVÁCH VOLIČŮ, KTEŘÍ NEVĚVĚDÍ CO ZNAMENÝ SLOVO EGOISMUS....LIDÉ BDĚTE A MÍŇ SPĚTE!!!!!

Pátek, 18. srpna 2023, 14:15Odpovědět

Libor Burian

Úkolem je obsadit taková místa. Pobírat násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí. Osvědčenými soukmenovci, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků kteří sedí všude kolem nás a smějí se nám viz generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluvUrsuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, na yt FTV Prima Zlato národu ukradeno, na svobodny-svet.cz: Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Dále čtěte ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Neděle, 20. srpna 2023, 07:26Odpovědět

Libor Burian

Neštěstí nechodí po horách ale po lidech. Přijďte všichni ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! Přijďte 16.9. na Václavské náměstí, podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou a více čtěte zde ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články na drbně. O agentu viz na yt Nachtman, jednou agent vždycky agent.

Pátek, 18. srpna 2023, 12:13Odpovědět

Roland von Wagen

Burešova loutka.

Pátek, 18. srpna 2023, 08:08Odpovědět

Libor Burian

Možná si plete s jermanou, ta převlékla ze skomírajícího ods do výtahu ano. Jak si rozdávali za četbu novin, návštěvu festivalů, jako odměny, jako dřoucí nečasova kobyla za vlády naďové pamatujeme. Staletími prověřeno od udání a ukřižování Ježi a osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí, a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, kolonie,objevitelů', lichva, válčení, zbrojení, rezervace, kolonie, gulagy, protektoráty, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, rok 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado a další jak píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy, a další články zde na drbně. Mužik s pseudonymem rotschild 1863::Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...- euro, kryplmēny, digipeníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, vše k viz Orwell 1984.

Neděle, 20. srpna 2023, 07:16Odpovědět

Miroslav Dvořák

Rakušanova, kandiduje za starosty.

Sobota, 19. srpna 2023, 17:16Odpovědět

Roland von Wagen

Nastrčená. I s tím jejím vykutáleným manžou je vodí Bureš.

Sobota, 19. srpna 2023, 19:04Odpovědět

Miroslav Dvořák

Vy jste Burešem posedlý? Nerudová kandiduje za STAN a ty vodí Redl. A protože je to mafián, dělají jako že je vodí Rakušan. S žádnou Bureškou by se do holportu nedali. ☺

Sobota, 19. srpna 2023, 23:06Odpovědět

Libor Burian

Jsou všichni z jednoho hnízda.

Pátek, 18. srpna 2023, 12:15Odpovědět

Nerudová se vrací na scénu. Po neúspěšném boji o Hrad zkusí Evropský parlament  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.