Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chceme vědět víc o fotce s bílým práškem, vzkazují politici z Brna primátorce

Koaliční partneři chtějí s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) mluvit o fotografii, na které se směje na lajnu bílého prášku. Fotku, jež od víkendu koluje na sociálních sítích, chce nejdřív probrat brněnská KDU-ČSL v klubu, brněnská ODS se sejde v pondělí. Radní Jiří Oliva (ČSSD) má jasno a důvod k rezignaci Vaňkové nevidí. Policie se zatím do vyšetřování nepustila.

Politička pravost fotky nejdříve popřela, následně ale připustila, že může být pravá a je kvůli tomu připravena vzdát se primátorského řetězu. V pondělí se v televizi Nova svěřila, že by mohlo foto pocházet z náhodného setkání s mladými lidmi v jihomoravské metropoli před několika lety. Nevzpomíná si ale, zda se skutečně stalo to, co ukazuje snímek. „Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut," řekla. Jaká látka je na fotce, Vaňková neví. 

Primátorka také dodala, že nepatří k odpíračům lehkých drog. Příležitostně nepohrdne pivem, vínem nebo HHC, což je volně dostupná látka podobná THC. Užívání tvrdých drog, které jsou nejspíše na fotce, ale ve vyjádření odmítla. Důvod ke svojí rezignaci nevidí. „Pokud kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvod, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním," doplnila.

Víc otázek než odpovědí

Občanská demokratická strana kauzu nekomentuje. „Předseda Petr Fiala je v současné době v zahraničí a paní primátorka celou věc vysvětlila," sdělil mluvčí strany Jakub Skyva„Mám v plánu si s paní primátorkou na to téma osobně popovídat, chtěl bych vědět, jaký ona má na to názor, aby mi řekla svůj úhel pohledu. Do té doby nemám na základě jedné fotografie co komentovat,“ řekl radní Tomáš Aberl (TOP 09).

Brněnská KDU-ČSL je podle radního Filipa Chvátala z celé situace překvapená. „Paní primátorka ji musí umět vysvětit a chceme se s ní setkat hned v návaznosti na náš klub. Zatím dostáváme více otázek než odpovědí. Jde ale primárně o záležitost brněnské ODS, která vyhrála volby. Ta má samozřejmě právo nominovat ze svých řad primátora," uvedl.

Situaci chce probrat i ODS. „Na pondělí jsou svolána jednání Oblastní rady ODS Brno-město a Klubu zastupitelů Společně – ODS a TOP 09, která se budou mimo jiné zabývat fotografií, jež se šíří na sociálních sítích a na které je zachycena primátorka Markéta Vaňková a náměstek Robert Kerndl," informovala asistentka regionálního manažera ODS Monika Švaříčková.

Radní Jiří Oliva (ČSSD) žádný důvod k rezignaci nevidí. „Za mne to jako důvod k rezignaci určitě není, pokud to navíc není nějaká fotomontáž z nějaké soukromé akce. Spíš je to důvod tomu, aby se obnovila diskuse o tom, jestli stát správně přistupuje k některým látkám. Protože zatímco třeba LSD, které je prokazatelně lékařsky prospěšné v boji proti depresím a není návykové, stát potírá, a třeba tabák a nikotin, kdy na to umírají prokazatelně tisíce lidí ročně jen v Česku, stát vesele daní a toleruje,“ okomentoval. Policejní mluvčí Pavel Šváb uvedl, že sledují informace v mediálním prostoru a vyhodnocují je. 

Alternativní Brno

Ke kauze se vyjádřil i někdejší náměstek a nyní ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vaňková by podle něj měla fotku vysvětlit a důležité je, aby věc nevyvolávala další sérii otázek. Primátorkou je od roku 2018, v letech 2018 až 2022 byl Hladík jejím prvním náměstkem. Přiznal, že fotografii původně považoval za podvrh a protože se i Vaňková vyjadřovala tímto způsobem, nevěnoval věci větší pozornost. „Je potřeba, aby paní primátorka věci ozřejmila,“ dodal. Je podle něj nutné jasně říct, jaký je původ obrázku a jak se věci skutečně mají. Zda by měla zůstat na pozici primátorky, je podle něj věcí brněnské ODS. Za čtyři roky spolupráce Hladík nikdy neměl indicii, že by se něco podobného dělo.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda napsal, že kauzu považuje za zbytečnou letní bouři ve sklenici vody a nevyvozuje z ní žádné závěry. „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je. Primátorka Vaňková má moji podporu a vnitřní věci si musejí vyříkat uvnitř jejich města," poznamenal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ODS, drogy, Brno, Vaňková, primátorka, politici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

politiky nezajímá fotka, ale cena za gram akontakt na dealera! :-(((

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 14:08Odpovědět

Chceme vědět víc o fotce s bílým práškem, vzkazují politici z Brna primátorce  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.