Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Křeček varuje před dětským ombudsmanem. Na funkci nemáme personál, strachuje se

Děti, kterým nepomohou úřady, se od příštího roku mohou obrátit na dětského ombudsmana. Se zřízením nového institutu počítá vládní návrh zákona. Před jmenováním dětského veřejného ochránce práv ale varuje ombudsman Stanislav Křeček. Bez lidí to ale nezvládneme, upozorňuje.

Jsem rád, že návrh zákona vznikl. Zřízení instituce dětského ombudsmana považuji za velmi potřebné. Varuji však před jejich zřizováním pouze ‚pro forma‘. Zejména bez odpovídajícího personálního a finančního zajištění jejich činnosti. Slovy ‚klasika‘ by fázi očekávání mohla snadno vystřídat fáze zklamání. A to nejen u veřejnosti, ale i u mezinárodních institucí,“ upozornil ombudsman Stanislav Křeček.

Česká republika je nyní jednou z posledních zemí Evropské unie bez dětského ombudsmana a čelí za to mezinárodní kritice. „Nemyslím si, že bychom měli zřízení instituce dále odkládat s ohledem na aktuální situaci veřejných rozpočtů,“ uvedl ombudsman s tím, že náklady na činnost instituce nejsou nijak enormní.

Zřízením dětského ombudsmana se významným způsobem posílí ochrana lidských práv. Kanceláři veřejného ochránce práv to ale podle Křečka přinese mnoho nových úkolů. Personálně náročné budou například dětské stížnosti. Návrh také předpokládá aktivní roli dětského ombudsmana v soudních řízeních. „Kancelář bude schopna zajistit takový servis pouze za předpokladu jejího adekvátního personálního posílení,“ doplňuje Křeček.

Kancelář ombudsmana navíc už teď bojuje se sníženým rozpočtem. Kvůli vládnímu úspornému balíčku počítá návrh rozpočtu na příští rok se snížením mezd o dvě procenta a užších provozních výdajů o pět procent. „Za této situace zatížení Kanceláře dalšími úkoly bez adekvátního navýšení personálních zdrojů považuji za nemožné,“ dodal ombudsman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky ombudsman, Křeček, dětský ombudsman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Zřízením dětského ombudsmana se významně posílí ochrana lidských práv. Nějak mi v článku chybí koho se posílení lidských práv bude týkat. Dětí vychovávaných v úplných moderních rodinách s oběma rodiči stejného pohlaví? Nebo to přispěje ke zvýšení zaměstnanosti absolventů vysokých škol speciálního zaměření? Mám pocit, že správně bude druhá varianta.

Pondělí, 24. července 2023, 07:43Odpovědět

Křeček varuje před dětským ombudsmanem. Na funkci nemáme personál, strachuje se  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.