Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Senátorka Hamplová šířila lži o uprchlících a tuberkulóze. Obviněná nebude, policie případ odložila

Vyšetřování okolo senátorky Jany Zwyrtek Hamplové kvůli šíření poplašné zprávy skončilo ve ztracenu. Právnička zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a uprchlících z Ukrajiny, policie však pro obvinění nenašla důkazy. Hamplová v únoru příspěvek rychle stáhla a omluvila se.

"Kriminalisté odložili případ šíření poplašné zprávy z února letošního roku týkající se zveřejnění nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků na našem území, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání určité osoby," oznámil mluvčí policie Libor Hejtman.

Jana Zwyrtek Hamplová sdílela na sociálních sítích nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy na Olomoucku a o tom, že olomoucká krajská hygienická stanice posílá lidem pozvánky na mimořádné vyšetření na tuberkolózu, kterou šíří ukrajinští vojáci pobývající na Libavé na výcviku. Pokud by ji policie obvinila, hrozily jí tři roky vězení.

Stanovisko senátorky zatím není k dispozici, telefon nezvedala.

Příspěvek na facebookovém profilu nazvaném Jana Zwyrtek Hamplová fanpage se objevil koncem února dopoledne, odpoledne už byl smazaný. Později tam senátorka zveřejnila omluvu a vysvětlení, proč nepravdivou zprávu sdílela. "Musím se omluvit za příspěvek o tuberkulóze na Olomoucku. Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Teď už vím, že to mohlo být záměrně, s cílem mne poškodit. Příště budu muset volat přímo hygienu - zkušenost," uvedla.

Její počínání tehdy ostře odsoudil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Kritizoval ji za to, že mimořádně odpudivou dezinformaci šíří, vyvolává mezi lidmi strach z nákazy a spojuje ji s výcvikem ukrajinských vojáků. "Ukázkové vrtění psem! Ve chvíli, kdy je paní Zwyrtek Hamplová načapána při lži, začne konspirovat o tom, že šlo o snahu ji poškodit. Kdepak, byl to účelový kalkul! Člověk si při čtení jejího profilu vybaví rádio Jerevan. Ona to ale na rozdíl od této věhlasné stanice myslí vážně," reagoval Válek.

Hamplové lži rezolutně popřeli i hygienici. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje na uvedla, že oznámení Hamplové je falešné. "Upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou e-mailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS. Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně," zdůraznili olomoučtí hygienici.

Právnička Zwyrtek Hamplová v minulosti kritizovala opatření proti šíření covidu včetně očkování či postoj vlády k Ukrajině. Podle svých kritiků často sdílí a šíří i nebezpečné dezinformace, například na konci minulého roku to byly nepravdivé zprávy o hromadném odpojování lidí od elektřiny. Některými jejími projevy na sociálních sítích se zabýval i nezávislý kontrolní orgán České advokátní komory. Loni byla zvolena do Senátu za Kroměřížsko.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hamplova.cz

Štítky tuberkulóza, policie, Jana Zwyrtek Hamplová, Ukrajina, okres Šumperk, Mohelnice, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tady lžou jiní a pravda není vítaná.

Úterý, 23. května 2023, 12:49Odpovědět

Marie Glanczová

lži??? ale běžte pane Šverdík...

Úterý, 23. května 2023, 12:48Odpovědět

Senátorka Hamplová šířila lži o uprchlících a tuberkulóze. Obviněná nebude, policie případ odložila  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.