Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zrušit pět poboček České pošty ve středu Brna? Neakceptovatelné, myslí si zastupitelé

Velké emoce budí chystané rušení poboček České pošty, která od července zavírá přepážky po celé republice. Záměr státního podniku výrazně pocítí i lidé z brněnské městské části Brno-střed, kde se počítá se zavřením pěti ze sedmi poboček. Jak na situaci nahlíží zastupitelé nejlidnatější části Brna, jsme se zeptali v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná zastupitelům zněla následovně: Je městská část Brno-střed schopna se obejít bez poboček České pošty, kterým hrozí zrušení?

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Monika Lukášová Spilková (Piráti, Zelení, Žít Brno)

Není. Rozumím tomu, že doba se posunula a Česká pošta musí hledat cesty, jak ušetřit náklady. Nicméně navrhované rušení a přesuny poboček v městské části Brno-střed je zbytečně extrémní. Centrální městská část má přijít o sedm poboček, a to včetně velmi exponované malé pošty v obchodním domě Velký Špalíček nebo důležité pobočky pro obyvatele Starého Brna na ulici Křížová. Přesun pošty z Orlí až na hranici městské části na ulici Šumavskou považuji až za nějaký nevhodný vtip.

Stejně tak bizarní je přesun nádražní pošty do obchodního domu Letmo a zrušení balíkových služeb na této centrální pobočce, kterou díky své lokaci na dopravním uzlu využívají právě pro balíkové služby občané celého Brna. Zrušení těchto poboček velmi negativně ovlivní dostupnost těchto služeb nejen pro občany městské části Brno-střed, ale celého města i okolí. Česká pošta by se raději měla zaměřit na zkvalitnění svých doručovacích služeb a lidem nabídnout adekvátní služby hodné 21.století.


Roman Freimuth (SPD)

Městská část Brno střed je největší co do počtu obyvatel, kterých je v současné době k dnešnímu dni 85 403 a svoji rozlohou se rozkládá na 15km čtverečních. Je potřeba hlavně brát zřetel na to, že v ní bydlí největší počet starších občanů. Právě ti jsou rozhodnutím vlády, respektive ministra vnitra, který má poštovní úřady v gesci, nejvíce zasažení tím, že si nebudou moci vyzvedávat svoje důchody právě na svých pobočkách, na což byli zvyklí. 

Problém je v tom, že ze sedmi poboček bude zrušeno rovnou pět, a zbývající dvě budou nevhodně přesunuty. Například pobočka České pošty Brno1 na ulici Orlí bude přesunuta na pobočku Šumavská již na začátku června, která je na úplné hranici městské části Brno-střed a její dostupnost je velmi omezená, hlavně pro starší občany.


Vojtěch Mencl (ODS+TOP09)

Za radnici městské části Brno-střed musím konstatovat, že návrh České pošty na přesun dvou velkých poboček a zrušení dalších pěti bez náhrady je pro nás neakceptovatelný, pro více než 70 000 obyvatel je to naprosto nevyhovující řešení. Dvě pobočky, které se přesouvají, a to hlavní pošta z Nádražní do Letma do 4. a 5. patra, a pošta Orlí na ulici Šumavskou až na okraj městské části, jsou z našeho pohledu mnohem hůř dopravně dostupné a jejich bezbariérovost je nedostatečná.

Česká pošta přišla s nabídkou zachování pobočky ve Špalíčku s tím, že zruší ještě poštu na Renneské. Ve Špalíčku jsou pouze dvě přepážky, není zde možnost ukládání zásilek. Městská část Brno-střed proto vznesla požadavek na zachování pobočky na ulici Orlí, která má významně větší přepážkovou kapacitu a navíc je mnohem lépe dostupná městskou hromadnou dopravou z Malinovského náměstí. 


 Pavel Studeník (KDU-ČSL+STAN)

Myslím si, že nejlidnatější městská část, Brno-střed, se neobejde bez pěti poboček, jelikož to ve výsledku znamená, že se zachovají pouze dvě. Určitě je nutné Českou poštu transformovat, změny by však měly probíhat koncepčně, transparentně a s přihlédnutím k obslužnosti obyvatel naší městské části.

Je nutné zajistit dostatečnou náhradu služeb navýšením kapacit na zbývajících pobočkách. Nově má vzniknout velká pobočka v Centru Šumavská, nicméně tato oblast již nespadá pod Brno-střed, a pro spoustu obyvatel naší městské části bude těžko dostupná. Navíc nemá vhodné zajištění dopravní dostupnosti MHD, což může být problém především pro seniory a lidi se sníženou schopností pohybu.

Nejen kvůli nim je také nutné zajistit bezbariérovost všech nových i stávajících poboček. Pověřili jsme proto pana starostu, aby se zástupci pošty chystané změny projednal a navrhl schůdnější řešení. Osobně mi přijde vhodnější, kdyby se změny děly postupně, nikoli takto radikálním zrušením několika poboček.


Zástupce ANO nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna-střed tvoří ODS+TOP 09, KDU-ČSL+STAN a ANO (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Brno-střed, Pošty, Rušení, Politická Korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušit pět poboček České pošty ve středu Brna? Neakceptovatelné, myslí si zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.