Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lidé, kteří chtějí zpochybnit výsledky prezidentských voleb, mají poslední šanci

Dnešek je poslední den, kdy mohou lidé u Nejvyššího správního soudu zpochybnit výsledek volby prezidenta. Sedmidenní lhůta, která se počítá od vyhlášení výsledku ve Sbírce zákonů, vyprší v 16:00. Na rozhodnutí má specializovaný volební senát vždy 15 dní od doručení návrhu. V prezidentské volbě uspěl bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel. V druhém kole porazil předsedu ANO a poslance Andreje Babiše. Rozdíl činil zhruba 959.000 hlasů.

Před pěti lety soud řešil zhruba 70 podnětů a nevyhověl žádnému. Letos už před počátkem lhůty dostal 500 podnětů, které však odmítal pro předčasnost, podle dostupných informací šlo často o sériová či formulářová podání, tedy psaná podle jednoho vzoru.

Další desítky podnětů přicházely od minulého týdne, v pondělí odpoledne jich bylo kolem 130. Mezi stěžovateli, kteří se na soud obrátili po začátku lhůty, je například podnikatel Karel Janeček, jenž chtěl kandidovat na Hrad, avšak vnitro mu neuznalo dostatek občanských podpisů. Už před volbami se neúspěšně bránil u Nejvyššího správního soudu i Ústavního soudu.

Několik podnětů se vrací k předvolební kampani. Nejméně jeden se týká okrsku v Praze-Bohnicích, kde patrně komise omylem přičetla hlasy pro pozdějšího vítěze Pavla jeho soupeři Babišovi.

Na soud se obecně mohou obracet voliči i kandidáti, případně jejich podporovatelé z řad občanů i zákonodárců. Soud může zasáhnout jen v případě, že zjištěné pochybení prokazatelně ovlivnilo výsledek voleb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, prezident, volby, správní, OTVÍRÁK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé, kteří chtějí zpochybnit výsledky prezidentských voleb, mají poslední šanci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.