Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Letos chceme začít stavět arénu i Janáčkovo kulturní centrum, hlásí brněnská primátorka

Stavba multifunkční haly či nového domova filharmonie za miliardy korun, dokončení dopravních děl nebo rozhodnutí o osudu fotbalových Lužánek. Brno chce letos po letech plánování začít stavět a uvést do praxe projekty, které lidé doposud znali pouze z vizualizací. Nejen o investicích, ale také o ztlumeném topení úředníků či svazku s ANO mluvila v rozhovoru pro Drbnu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Máte za sebou rok 2022, který ovlivnila rostoucí inflace, energetická krize nebo válka na Ukrajině. Jednalo se pro vás o zatím nejsložitější období v politice? 
Určitě to nebyl lehký rok. Neřekla bych ale, že byl nejtěžší. Myslím si, že obtížné bylo celé předešlé volební období. Například když vypukla koronavirová pandemie, kterou Brno výborně zvládlo. Začali jsme jako první s antigenním testováním v domovech seniorů a pečovatelských službách, pro případ nouze jsme nachystali záložní nemocnici na výstavišti, z níž se pak stalo první velkokapacitní očkovací centrum v České republice. 
Podobné to bylo v případě války na Ukrajině, kdy jsme museli poskytnout humanitární pomoc relativně velkému množství lidí. Opět jsme čelili nové situaci a museli jsme dělat okamžitá a pokud možno bezchybná rozhodnutí.

Ekonomika nicméně městu úplně nenahrávala. Jak se vyrovnalo s touto situací? 
Při schvalování rozpočtu 2022 jsme vnímali, že se ekonomická situace zhoršuje, a začínal problém s cenami energií. Proto jsme už při sestavování rozpočtu počítali s půlmiliardovou rezervou. Ukázalo se, že se jednalo o prozíravé rozhodnutí. Zvláště když koncem února vypukla válka na Ukrajině. Myslím si, že jsme nakonec jako město zvládli finanční situaci dobře a mohli pokračovat v investicích, nebo je alespoň nemuseli rušit. Maximálně jsme je pozastavili. 

Promítlo se zmíněné pozastavení například u velkých projektů, jako je plánovaná multifunkční hala? 
Je pravda, že multifunkční halu zasáhla ekonomická krize zřejmě nejvíce. V rámci příprav probíhalo koncesní řízení na provozovatele haly. Přesně v okamžiku, kdy začala na Ukrajině válka, měl subjekt podat konečnou nabídku. Nakonec k tomu nedošlo. Proto jsme se rozhodli, že provoz zajistí naše městská společnost Arena Brno.

Vícefunkční hala bude 

Platí nyní, že se začne stavět v létě? 
Máme vybraného koncesionáře i zhotovitele, s nímž jsme uzavřeli smlouvu. Chybí nám nyní notifikace Evropskou komisí. To ale nebylo s ohledem na to, že jsme neznali provozovatele, doposud možné. Nyní čekáme na rozhodnutí a věřím, že v polovině roku ho budeme mít k dispozici. Pokud bude verdikt kladný, povedeme ještě jednání, kdy začneme stavět. Osobně zastávám ale názor, že současný stav je jiný než před půl rokem, a stavbu můžeme letos zahájit. Znovu ale připomínám, že na rozhodnutí musí panovat shoda s koaličními partnery.

Takže jestli se vyplatí stavět, začnete řešit až po rozhodnutí Evropské komise? 
Neříkala bych, jestli se vyplatí. Jsem přesvědčená, že Brno multifunkční halu potřebuje. Nejen s ohledem na sport, ale také kvůli kulturním událostem. Spíše je potřeba zvážit, zda je v současné ekonomické situaci vhodné zahájit výstavbu, protože jde o poměrně nákladný projekt. 

Lze předpokládat, že v době stavby sportoviště či po jeho dokončení se o provoz můžete podělit i s někým dalším? 
Teoreticky to možné je. Počítáme ale s tím, že budeme halu první měsíce či roky provozovat sami. 

Jde o nejzásadnější projekt pro letošní rok?  
Určitě ano. Společně ještě s Janáčkovým kulturním centrem, které chceme začít stavět rovněž v letošním roce. 

Co k zahájení chybí? 
V přípravách jsme trošku pozadu oproti multifunkční hale. Nemáme například ještě vybraného zhotovitele a není známa konečná cena. Výběrové řízení zahájíme během několika týdnů. Měsíce pak potrvá výběr firmy. Před samotnou stavbou budeme ještě vést diskuzi o termínu zahájení prací. 
Pokud se ale vrátím k předchozí otázce, probíhají i další významné stavby. Uvedu jako příklad dopravu. Vznikají další části velkého městského okruhu, který se buduje v úsecích Žabovřeská a Tomkovo náměstí – Rokytova. Navíc se začne s pracemi v Bauerově ulici, jejíž přestavba je důležitá i s ohledem na multifunkční arénu. Investorem je sice primárně Ředitelství silnic a dálnic, ale město na projektech úzce spolupracuje.
Navíc nepracujeme pouze na velkých projektech, ale také na věcech, které nejsou tolik vidět. Například na výměně parovodů za horkovody nebo vodovodního řadu. 

Lužánky nejsou vhodné pro stadion

Plánujete i další velký projekt za Lužánkami, kde jste nedávno uspěli v dlouholetém soudním sporu s podnikatelem Liborem Procházkou ohledně vlastnictví tamních ploch? 
Rozhodnutí je sice pravomocné, ale protistrana má možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Proto zatím nechci rozvíjet plány. Nicméně stále platí, že místo máme vymezené ke sportovním účelům. Nepadlo ale rozhodnutí, které sportovní aktivity by tam měly být. 

Nechala jste se slyšet, že místo už není vhodné pro fotbalový stadion. Přesto na fotbal se chodilo za Lužánky desítky let. Proč není teď lokalita vhodná pro sportoviště?
Jde o můj osobní názor. Myslím si, že lokalita není určená na velké tisícové návštěvy z pohledu dopravy, tamější bytové zástavby i blízkosti lužáneckého parku. O budoucím využití budeme vést jednání. Počítám s tím, že si necháme zpracovat k záležitosti studie a analýzy. Na základě toho zvážíme možné varianty.

Plánujete letos nejen investovat, ale také třeba šetřit? Například zeštíhlením magistrátu.
Ano, ale neplánujeme snižovat počet zaměstnanců. Rádi bychom udrželi minimálně současný stav. Chceme jít spíše cestou energetických úspor. 

Jak konkrétně si tohle šetření představit v praxi? 
Máme vypracovaný manuál v rámci magistrátu i městských příspěvkových organizací, který pomáhá šetřit náklady za topení a elektrické energie.

S ANO nám to jde

Po komunálních volbách se pro mnohé možná trochu překvapivě utvořila v Brně široká koalice. Zdůvodňovala jste to tím, že jde o nejlepší řešení v nelehké době. Stále si to myslíte? 
Myslím, že spolupráce funguje zatím velmi dobře a splňuje mé očekávání. Máme více náhledů na konkrétní problémy. Samozřejmě se ne vždy shodneme. V zásadních otázkách ale panuje shoda, což je pro mě důležité. 

Novinkou je pro vás spolupráce s hnutím ANO. Funguje i v tomhle ohledu spolupráce?
Myslím, že funguje. Je to způsobené i tím, že zastupitelé ANO a především členové rady (René Černý, Karin Podivinská a Petr Bořecký pozn. red), byli už dříve součástí městského zastupitelstva a pohybují se dlouho v komunální politice. V předchozím volebním období jsme s hnutím ANO spolupracovali ve vedení městských částí, takže jsme věděli, co od sebe můžeme očekávat.

Nenarušuje tenhle poklidný svazek s ANO současná vypjatá prezidentská volba, v níž jste se otevřeně přihlásila k podpoře Petra Pavla? 
Nevnímám, že by to na nás mělo vliv. Každý pocházíme z jiného politického tábora, takže je logické, že zastáváme odlišné názory v tom, kdo má být dalším českým prezidentem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Markéta Vaňková

Štítky Brno, Vaňková, ODS, Investice, Plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

už kolikátý je to návrh a projekt - jen peníze do kapsy paní primátorky!!! Nevěřím jí ani pozdrav

Sobota, 28. ledna 2023, 20:23Odpovědět

Letos chceme začít stavět arénu i Janáčkovo kulturní centrum, hlásí brněnská primátorka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.