Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakulta Mendelovy univerzity, která řešila kauzu s tituly, našla nového děkana

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (MENDELU), jež se v posledních měsících dostala do povědomí veřejnosti kvůli kauze s rychlotituly, zvolil nového děkana. Pavla Žufana, který rezignoval, nahradí ve funkci Svatopluk Kapounek.

Dosavadní děkan Žufan odstoupil z Provozně ekonomické fakulty MENDELU v prosinci. Funkce se vzdal kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů. V době jeho působení se měli zahraniční studenti podezřele rychle dostat k titulům. Někteří stihli absolvovat tříleté studium za dvaadvacet měsíců. Kauza se stala také součástí předvolebních debat, a to kvůli neúspěšné prezidentské kandidátce Danuši Nerudové. Právě ta univerzitu v době porušování řádu vedla.

Věc prověřoval Národní akreditační úřad, který univerzitě odebral akreditace pro část doktorského studia. Nově zvolený děkan Kapounek momentálně zastává funkci prorektora pro tvůrčí činnost. Podle mluvčí univerzity Terezy Pospíchalové se chce snažit o nápravu veřejného vnímání fakulty. „Její rozvoj chce podpořit i z materiálního a technického hlediska. Prioritně plánuje dokončit započaté pozitivní změny a nápravná opatření v doktorském programu Economics and Management, na který se zaměřila kontrola úřadu," řekl Pospíchalová.

Mendelova univerzita přišla kvůli kauze s rychlotituly o akreditace pro některé obory

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Oznámil to šéf úřadu Robert Plaga. Rada podle něj zároveň odebrala univerzitě...

Podle Kapounka nenabízí fakulta, kterou navštivuje více než tři tisíce studentů, tituly, nýbrž vzdělání. „Základem postgraduálního studia je tvůrčí činnost doktorských studentů vyžadující poměrně vysoké finanční náklady i vysoké nároky na čas školitelů. Budu proto podporovat individuální přístup při výběru talentovaných studentů i při sestavování jejich individuálních studijních plánů,“ uvedl nový děkan.

Kapounek nyná působí na Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty. Při svém výzkumu se věnuje především bankovnictví, korporátním financím a kapitálovým trhům. Mezi lety 2018 a 2022 byl viceprezidentem a prezidentem České společnosti ekonomické.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky vzdělání, mendelova univerzita, svatopluk kapounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta Mendelovy univerzity, která řešila kauzu s tituly, našla nového děkana  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.