Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno řeší, co dál s multifunkční halou. Byla by škoda přípravy zastavit, tvrdí zastupitelé

Brnou dlouhodobě usiluje o novou multifunkční arénu, kterou hodlá stavět na výstavišti. Výstavba se ale městu komplikuje. Projekt brzdí byrokracie, zvyšující se náklady i nejistá doba, která společně s nejistou ekonomickou situaci příliš nenahrává budování velkých sportovišť. Na to, zda má radnice v příštím roce investovat do dalších příprav, nebo je pozastavit, jsme se zeptali zastupitelů v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Když nikdo nechce provozovat arénu, musíme to udělat sami, zavelelo Brno

Brno zná odpověď na to, kdo se ujme provozu plánované multifunkční arény. Po dvouletém hledání, při němž krachlo jednání s hokejovou Kometou a další zájemci se nepřihlásili, oznámili radní, že provoz si vezme na svá bedra městská společnost Arena...

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: 
Mělo by podle Vašeho názoru Brno v příštím roce s ohledem na ekonomickou situaci pozastavit přípravu stavby multifunkční arény? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (ČSSD)

O tom ještě budeme vést obsáhlou debatu. Do projektu již byly vloženy značné finanční částky. Je sice pravda, že město má s rostoucí inflací vyšší výdaje, ale na druhé straně má, stejně jako stát, výrazně vyšší příjmy z daňových výnosů, takže ekonomická situace města není nyní podle mého názoru taková, aby to byl důvod k pozastavení prací.  


Jana Drápalová (Zelení + Žít Brno) 

Jednoznačně odsunout, protože na schváleném rozpočtu Brna je jasně vidět, že na důležitější věci pro Brňany se peníze nenašly. Chybí peníze na investice ve školství, požadavky městských částí na opravy škol a školek nebyly vykryty ani z poloviny. Zastavují se dlouho připravované projekty v oblasti sportu, například atletická hala nebo cyklistický velodrom.

V dalších letech se příjmy rozpočtu města ze sdílených daní nemusí vyvíjet tak optimisticky, jako dosud. Městu kvůli inflaci a vysokým cenám energií rostou i provozní náklady, takže rezervy vytvořené v rozpočtu se mohou rychle rozplynout. Městským příspěvkovým organizacím, jako jsou divadla nebo ZOO, už dnes chybí peníze na projekty a ohrožuje je pokles návštěvníků.

Hala bude kromě obrovských investičních nákladů generovat i provozní ztrátu v řádu stovek milionů ročně, zřejmě kvůli tomu se nikdo nepřihlásil do opakovaného výběrového řízení na provozovatele. Rozumný hospodář by v takové situaci neměl o odložení vůbec váhat.   


Markéta Vaňková (ODS + TOP 09)

Rozhodnutí pozastavit přípravu stavby multifunkční haly u výstaviště by bylo v tuto chvíli předčasné. Na projektu se odvedlo v rekordním čase obrovské množství práce, aktuálně jsme na základě předložené analýzy například rozhodli o tom, že halu bude provozovat městem 100% vlastněná společnost ARENA BRNO. Nicméně stále ještě nás čekají některé důležité milníky.

Klíčové je schválení veřejné podpory Evropskou komisí. Bez něj nelze začít stavět ani dokončit scelování potřebných pozemků. Musí také dojít k podpisu smlouvy s vybraným zhotovitelem a je také nutné uzavřít vyjednávání o podmínkách poskytnutého financování, která jsou v závěrečné fázi.

Teprve až všechny tyto kroky proběhnou, může padnout definitivní rozhodnutí, jestli výstavbu zahájit, a to především s přihlédnutím k aktuální ekonomické situaci.


René Černý (ANO)

Jde o největší strategický projekt města Brna pro stávající volební období. Zároveň je nutné zmínit, že se nejedná o jednoúčelovou halu, ale o halu multifunkční. Její náplní nebude pouze hokej, jak je často nejen v médiích prezentováno, ale celá řada jiných sportovních a kulturních akcí, které posunou Brno mezi evropskou elitu.

Multifunkční hala bude mít nadregionální význam a významným způsobem se díky ní doplní infrastruktura v druhém největším městě republiky. Součástí přestavby celého území je totiž mimo jiné vybudování dopravního skeletu u ulice Bauerova, dále pak také navazující parkoviště s multifunkčním využitím pro Brněnské veletrhy a výstavy, novou halu, Riviéru i Anthropos.

Vzhledem k tomu, že práce na této stavbě trvá již několik let a byly na ni vynaloženy značné finanční prostředky, považuje vedení města Brna za vhodné přípravu tohoto projektu dokončit.


Monika Spilková Lukášová (Piráti)

V programu do komunálních voleb v roce 2018 jsme sice jako Piráti deklarovali záměr, že finančně podpoříme Kometu jakožto možného investora nové multifunkční hokejové haly v lokalitě u Výstaviště. Už v té době jsme nepočítali s tím, že by stavbu mělo vůbec město samo financovat. Od té doby nás zastihla ještě pandemie nemoci Covid 19, Ruská federace zahájila invazi Ukrajiny a jako vedlejší produkt způsobila energetickou krizi v celé Evropě. V současném programu z roku 2022 jsme vyjádřili podporu raději dokončení stávajících projektů, jako je výstavba Janáčkova kulturního centra.

Další problematickou rovinou je fakt, že město stále nemá jasno o pozici koncesionáře, který by měl halu provozovat. Komerční subjekty nemají zájem a ani současný zastupitel za ODS a TOP 09 a majitel hokejového klubu Kometa Brno Libor Zábranský projektu pravděpodobně nevěří natolik, aby podal vážně míněnou nabídku. Ironií je, že právě tento sportovní klub má být páteří finančního modelu při provozování sportoviště.


Tomáš Anderle (SPD)

Brno si plným právem zaslouží multifunkční arénu, ale za předpokladu zajištění provozovatele. Tak, jak je manifestováno i ve volebním programu.


 


Oslovený zástupce KDU-ČSL+STAN Jakub Hruška nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, Politická Korida, Aréna, Výstavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno řeší, co dál s multifunkční halou. Byla by škoda přípravy zastavit, tvrdí zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.