Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Koalice na Brně-střed se rozrostla o lidovce. Postarají se o bydlení

Den před ustavujícím zastupitelstvem na městské části Brno-střed se narychlo změnily povolební plány. Původně avizovaná koalice ODS+TOP 09 s hnutím ANO se rozrostla o KDU-ČSL+STAN. Nový člen party získá horké křeslo radního pro oblast bydlení.

Koalice má nyní 30 mandátů z celkových 45, což zaručuje pohodou většinu v zastupitelstvu. Původně se přitom s lidovci na úřadě nepočítalo. Křesťanští demokraté se stanaři se domluvil, že vytvoří blok s Piráty, Zelnými a Žít Brno, což se nelíbilo vítězi voleb. „Je to výsledek dlouhých jednání. Ve stejném složení fungovala koalice i minulé volební období a byla podle mého názoru úspěšná,“ řekl Drbně staronový starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Lidovci v nové radě dostanou podle informací redakce post radního pro bydlení. Právě tato gesce je na radnici i s ohledem na nedávnou kauzu ohledně přidělování městských bytů dlouhodobě ožehavá. „Bývalý radní Jan Mandát (za ODS) už se oblasti nechtěl věnovat. Naopak Martin Vrubel (KDU-ČSL) projevil o resort zájem,“ zdůvodnil krok šéf nově rodící se koalice. 

Obviněnému Bradáčovi odebrali kvůli kauze s brněnskými byty funkce

Vazbu uvalil minulý týden soud na zastupitele městské části Brno-střed Otakara Bradáče. Podle policistů je politik součástí brněnské "bytové mafie", již odhalila velká razie. Obviněným se dnes zabývali i radní, kteří rozhodli o jeho odvolání z...

Obviněný politik má stále mandát

Dalším důvodem pro vznik koalice je fakt, že ODS s ANO měla jen těsnou většinu jednoho hlasu. Navíc post zastupitele získal Otakar Bradáč (ODS), jehož vyšetřovatelé viní z kšeftování s městskými byty. Politik má navzdory kauze stále mandát, i když je ve vazbě. Jeho hlas by tak při hlasování koalici chyběl, navíc se zítřejšího jednání kvůli vazebnímu stíhání nezúčastní. Podle Mencla se ale i bez ohledu na situaci okolo Bradáče usilovalo o širší koalici, protože pro fungování vedení městské části je praktičtější mít více hlasů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Brno-střed, koalice, Volby, Zastupitelstvo, bydlení, ODS, KDU-ČSL, městská část, ANO 2011, TOP 09, Starostové a nezávislí, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Správná volba, ti svatí i ti s modrým ptákem (myšleno ve znaku) mají největší zkušenosti v rozkrádání veřejného majetku.

Sobota, 5. listopadu 2022, 07:08Odpovědět

Koalice na Brně-střed se rozrostla o lidovce. Postarají se o bydlení  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.