Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bývalý premiér Andrej Babiš oznámil, že se rozhodl kandidovat na prezidenta

, aktualizováno 30. října 2022, 22:36

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš hodlá kandidovat na prezidenta republiky. Oznámil to v televizi Nova. V pondělí požádá o důvěru předsednictvo hnutí. Pokud ji získá, obrátí se na poslance ANO, aby jeho kandidaturu podpořili. Chce hlavně hájit zájmy českých občanů, řekl. Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších Čechů nyní čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo. Politolog Petr Just očekává, že Babiš povede prezidentskou kampaň absolutně bez zábran. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) hledá Babiš na Hradě imunitu.

"Když vidím, jak nefunguje vláda, jak nepomáhá lidem, jak je neakční, tak jsem se rozhodl do toho jít," prohlásil Babiš. Od začátku, kdy jako podnikatel vstoupil do politiky, měl a má podle svých slov jediný cíl - "aby se lidem v naší zemi žilo líp".

Myslí si, že příliš velké šance na zvolení nemá. "Ale jsem velký bojovník a udělám vše pro to, abych lidi přesvědčil, že jsem dobrý kandidát na prezidenta," dodal. Přihlášku na prezidenta je nutné podat nejpozději 8. listopadu, je nutné k ní připojit podpisy nejméně deseti senátorů, dvaceti poslanců nebo 50 tisíc občanů.

ANO na pondělí svolalo tiskovou konferenci, na které má oficiálně představit svého prezidentského kandidáta. Ještě předtím se záležitostí bude zabývat užší vedení hnutí. Babiš do dnešního dne nevyloučil, ale ani nepotvrdil, že o nejvyšší funkci ve státě bude usilovat.

Babiš se odpoledne sešel na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Vyjádření politici po schůzce novinářům neposkytli. Babiš na Nově řekl, že se Zemanem probírali dění ve světě i doma, hlavně ekonomickou situaci, životní úroveň občanů a fungování vlády.

Server Seznam Zprávy napsal, že centrála hnutí vydala regionálním organizacím pokyn, aby hledaly vhodná místa pro Babišovy nové cesty po republice, které by měly začít v listopadu. V létě Babiš objížděl zemi v obytném voze, tvrdil, že nejde o jeho osobní kampaň.

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze očekává, že Babiš povede prezidentskou kampaň absolutně bez zábran. Uvedl to na dotaz. Ohledně kandidáta ANO podle něj byly do poslední chvíle ve hře všechny varianty.

"Vzhledem k tomu, jaké v uplynulých týdnech a měsících vysílal Andrej Babiš signály, byly do poslední chvíle ve hře všechny možné varianty," uvedl Just. Politolog míní, že Babišovi uškodilo lavírování do poslední chvíle, průzkumy jej nestaví do role favorita. O to agresivněji se ale podle něj expremiér vrhne do kampaně. "Očekávám, že kampaň povede absolutně bez zábran," dodal.

O třech měsících očekávané brutální kampaně na twitteru napsal také politolog Lukáš Jelínek.

Kdo se uchází o post?

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, případné druhé o dva týdny později. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by zřejmě spolu s Babišem patřila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Z ostatních kandidátů mají šanci na významnější podporu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula. V průzkumech se objevují také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo podnikatel Tomáš Březina.

Kauzy Andreje Babiše

Kauzou kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo se začal v září zabývat pražský městský soud. V týdnu od 19. prosince by měl soud pokračovat výslechem znalců, ve svých výpovědích by také mohli pokračovat obžalovaní, tedy Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba od počátku vinu popírají. Předseda trestního senátu Jan Šott počítá s tím, že by v prosinci mohly začít závěrečné řeči.

Premiéra Fialu Babišovo rozhodnutí nepřekvapilo. V demokratických zemích podle ministerského předsedy obžalovaný politik odchází, zatímco Babiš hledá imunitu na Hradě, uvedl na twitteru.

Babišovi chybí reflexe či úcta k úřadu, uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Bývalý premiér nemá soudnost. Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se na twitteru podivila nad tím, že expremiér kandidaturu oznámil předtím, než ji schválilo předsednictvo ANO.

Vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan napsal, že Babiš sice jistě splní formální kritéria pro kandidaturu, nemůže ale splnit kritéria morální spjatá s nejvyšší ústavní funkcí. "Věřím, že mu to voliči vysvětlí," uvedl. Bývalému místopředsedovi STAN Janu Farskému dává Babišova kandidatura smysl jen jako předehra k příštím sněmovním volbám.

"Přeji České republice více štěstí než Andreje Babiše," napsal krátce na twitteru vicepremiér a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Babiš podle předsedy opoziční SPD Tomia Okamury využil svého práva kandidovat. "Ale já osobně budu volit kandidáta SPD Jaroslava Baštu, který byl v době normalizace politickým vězněm, signatářem Charty 77 a bojovníkem za svobodu a demokracii," sdělil.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel vnímá oznámenou kandidaturu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) jako hrozbu pro Českou republiku kvůli populismu, který zosobňuje. Uvedl to dnes na twitteru. Podle Danuše Nerudové budou protikandidáti řešit svou minulost, zatímco ona budoucnost českých občanů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daňek

Štítky Babiš, prezident, volby, prezidentské volby, Andrej Babiš, ANO 2011, Petr Just, Petr Fiala, Pražský hrad, TV Nova, ODS, Twitter, Čapí hnízdo, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Rosendorf

Blboun Kocharovski- repetent . Že zrovna ty tady někomu hodnotíš češtinu .

Úterý, 1. listopadu 2022, 12:46Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Marie Glanczová
tady je článek (a debata) o babišovi. (o fialovi bude možná příště)...

Pondělí, 31. října 2022, 20:03Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Bohuslav Rosendorf
doporučuji doučit češtinu! vaše znalosti jsou obdobné, jako u vašeho "koně," gaunera babiše!

Pondělí, 31. října 2022, 20:01Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

A tak nám ty lžibarone řekni , co ti Babiš ukradl , v čem tě podvedl a co ti nalhal ? Pětikolka nám všem vysává účty , lže jako když tiskne , třeba to , jak dělá všechno pro občany a on zatím nikdo nic neví . Jedině pro občany Ukrajiny , to si i na tebe půjčuje a ty to budeš splácet , ty ekonome . Z tvého blábolu je vidět , že seš ještě žák , ani nepíšu student , protože ke studiu je třeba alespoň trochu inteligence , ale ty seš inteligence prost . Ty vlastně jenom papouškuješ ty tlachy těch mafiánů . Ty nejseš ani schopen vlastního názoru nebo myšlenky .

Pondělí, 31. října 2022, 14:47Odpovědět

Marie Glanczová

Podle baron Koch.... lže,krade a podvádí? Co dělá Fiala a jeho sebranka- ta nás okrádá ve velkém, prodává UA a žene do války!!! To je lepší???

Pondělí, 31. října 2022, 13:51Odpovědět

Baron Kocharovski

a CO SI ČESKO ZASLOUŽÍ?! no rozhodně ne presidenta, co LŽE, KRADE, PODVÁDÍ... a navíc NEUMÍ ANI ČESKY! :-((( svého kandidáta mám (a asi by si mohl vybrat každý), stačí trochu chtít. všem šťastnou ruku, voliči! ;-)

Pondělí, 31. října 2022, 13:44Odpovědět

Bohuslav Rosendorf

Fiala řekl , že si to Česko nezaslouží . A co si Česko zaslouží ? Vládu mafie a všelijakých amatérů ? Prezidenta generála , který zradil každého koho potkal ? Nebo si Česko zaslouží válku ? Zaslouží si aby tady umírali lidi včetně nevinných děcek ? Lidi kteří podporují ten zločinecký pětislepenec se asi nedívají na televizi ? To by viděli jak taková válka vypadá . To není žádná počítačová hra . Ty baráky , továrny jsou rozbité opravdu . To není namalované .

Pondělí, 31. října 2022, 11:54Odpovědět

Vanda Kadeřábek

S největší pravděpodobností bude zvolen Babiš. Zvláště, když už jej jistě mnozí litují za to, co zakouší kvůli nějakému hnízdu, o kterém se sám vyjádřil, že to bylo na hraně zákona a že takto se chovají mnozí další podnikatelé.
Pavel má více jen v rámci statistické chyby a průzkum je jistě zase cinknutí. Pavel je stigmatizovaný už jen tou uniformou (nepopulární). To by bylo jiné, kdyby vítězil v nějakých taženích jako gen. Svoboda nebo de Gaulle. Průzkum bývá prefabrikát, kdy výsledek je ovlivněn hlavně tím, koho se ptáte. Za peníze se průzkumníci budou ptát tak, aby Pavel měl nezasloužený, nereálný výsledek. Oblbování veřejnosti. Fiala ostrouhá, což u nejhoršího polistopadového předsedy vlády je na špunty bouchejte.

Pondělí, 31. října 2022, 10:45Odpovědět

Marie Glanczová

hurá, lepší Babiš než někdo z neschopných ! Neromka Nerudová, lhář generál??? nikdy

Pondělí, 31. října 2022, 08:50Odpovědět

Baron Kocharovski

eštébácký ŠVÁB babiš NA HRAD = hrad MÍROV čeká (a tepláky taky)! UŽ BRZY, andré!

Neděle, 30. října 2022, 20:07Odpovědět

Bývalý premiér Andrej Babiš oznámil, že se rozhodl kandidovat na prezidenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.