Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidovci v Brně rozpustili místní organizaci v Černovicích

Brněnští lidovci rozpustili místní organizaci v Černovicích. "Brněnští lidovci odhlasovali rozpuštění místní organizace v Černovicích, jejímž členem je Jiří Hasoň, který je vazebně stíhaný," uvedla tajemnice KDU-ČSL Brno-město Blanca Holla Surisová. Policie kvůli kauze týkající se privatizace brněnských městských domů prohledávala v minulém týdnu prostory bytového odboru brněnského magistrátu i sídlo černovické pískovny. Hasoň byl jejím jednatelem.

Členové městského výboru KDU-ČSL Brno se na svém zasedání postavili za svého předsedu Petra Hladíka, který je nominantem na ministra životní prostředí, uvedla tajemnice. Policisté kvůli případu privatizace městských domů Hladíka požádali o přístup do jeho kanceláře a podání vysvětlení. Hladík není z ničeho obviněn.

„Hladík poskytl členům městského výboru informace o důvodech prohlídky své kanceláře policií. Členové městského výboru mu vyjádřili jednohlasně podporu a důvěru. Zároveň si brněnští lidovci odhlasovali rozpuštění místní organizace v Černovicích, jejímž členem je Jiří Hasoň, který je vazebně stíhaný. Výbor také vyzval Hasoně k ukončení členství v KDU-ČSL," uvedla tajemnice.

„Seznámil jsem členy městského výboru s informacemi týkajícími se událostí posledních dní a zodpověděl všechny jejich dotazy. Moc si vážím jejich podpory, kterou mi jednohlasně vyjádřili. Chci zdůraznit, že nejsem obviněn a policii jsem poskytl veškerou součinnost. Momentálně ode mě policie ale už nic dalšího nepotřebuje," uvedl Hladík.

Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli i v Pískovně Černovice i u jednatele Hasoně. O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, tehdejšího náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Hladíka. Brno minulý týden ve čtvrtek na ustavující schůzi zvolilo nové vedení vzešlé ze zářijových komunálních voleb, Hladík už náměstkem není, není ani v radě města.

Starostkou brněnských Černovic se na ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stala poslankyně STAN Petra Quittová. V posledních týdnech se kvůli dvěma kauzám v Brně zřekli mandátu tři ze zastupitelů koaličních stran v městské části včetně Hasoně, zastupiteli se dnes stali jejich náhradníci.

Podle informací některých médií má kauza dvě větve. První se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování tady mapuje hlavně aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie zřejmě označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout. Druhá větev prověřování se týká Horkého a skupiny, jež údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a pak se ziskem prodala bytové domy a byty, uvedl iROZHLAS.cz.

Policie v případu zatím obvinila sedm lidí a dvě právnické osoby.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, správa, kriminalita, KDU-ČSL, Brno, Černovice, policie, Petr Hladík, privatizace, dům, Petra Quittová, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Velký souhlas s p. Kadeřábkem, za 100 roků své existence tato strana jenom intrikovala a otáčela se za politickou mocí jako korouhev. Měli by si před Bohem dát slib, že zaniknou.

Středa, 26. října 2022, 08:21Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Lidovci se měli zrušit humanitárně celí. Jejich stigmata a reálpolitika je více než výmluvná. Zrušit už pro podporu Sudetoněmeckého landsmanšaftu, koexistenci v pětikoalici a z důvodu, že jim šéfoval Kalousek.

Středa, 26. října 2022, 07:33Odpovědět

Lidovci v Brně rozpustili místní organizaci v Černovicích  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.