Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po razii v Brně skončil ve vazbě člen ODS i jednatel realitky

, aktualizováno 6. října 2022, 15:29

Desítky domovních prohlídek a výslechy třicítky osob následovaly po razii, která v úterý překvapila Brno. Policisté zadrželi osm lidí, kteří jsou obvinění kvůli podezřelému přidělování městských bytů. Dva skončili ve vazbě, zbylí na svobodě.

Obcházení pravidel a přidělování bytů rodině i známým, podivné směny nebo podnájmy. Na organizované trestné činnosti se podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které už v případu zahájilo trestní stíhání, podílelo osm lidí včetně vlivného brněnského politika. Někteří obvinění se podle státní zástupkyně Petry Lastovecké k činnosti doznávají. 

Podle serveru HN.cz je jedním z obviněných člen ODS Otakar Bradáč a dalším zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí Brna-středu. Dalšími zadrženými byli podle České televize (ČT) jednatel brněnské realitní kanceláře PJ Reality Zdeněk Červinka a jeho společnice Eva Vágnerová a dále Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath, kteří jsou podle ČT spjati s brněnským realitním trhem.

Právě Červinka a Bradáč skončili po dnešním rozhodnutí Městského soudu v Brně ve vazbě. Červinkův obhájce Pavel Hála uvedl, že soud rozhodl o vazbě jeho klienta kvůli tomu, aby trestná činnost nepokračovala. Červinka čelí obvinění z manipulace s byty v sedmi případech se škodou stovky tisíc korun. „Klient chce tomuto trestnímu řízení čelit, nehodlá nic skrývat. Přistupuje k tomu otevřeně. Usiluje o status spolupracujícího obviněného," řekl.

Nikdo mě nekontaktoval, tvrdí brněnská primátorka k policejní razii

Primátorka Brna Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) tvrdí, že nemají žádné bližší informace k zásahu policie v Brně, která v souvislosti s přidělováním městských bytů na radnici Brno střed chytila osm lidí. Oba řekli, že je...

Jinou organizovanou skupinu řešili policisté v Brně již v roce 2019, kdy v městské části Brno-střed odhalili kauzu Stoka. Politici z hnutí ANO, úředníci i podnikatelé stáli za ovlivňováním zakázek na radnici. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší v podobě 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky policie, razie, městské byty, kauza, Brno, ODS, Česká televize, Otakar Bradáč, ANO 2011, Brno-střed, Státní zastupitelství ČR, Kateřina Pospíšilová, Olomouc, Jiří Švachula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po razii v Brně skončil ve vazbě člen ODS i jednatel realitky  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.