Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnský lidovec Hladík bude ministrem životního prostředí. Nahradí nemocnou Hubáčkovou

Novým ministrem životního prostředí se stane brněnský lidovec Petr Hladík. Současný první náměstek primátorky vyslyšel volání vicepremiéra Mariána Jurečky a současné ministryně Anny Hubáčková, která se potýká se zdravotními problémy. Politik z Brna měl možnost stát se ministrem loni. Kvůli rodině i vidině stát se primátorem Brna ale nabídku nepřijal.

Ke změně na postu ministra životního prostředí přinutily lidovce okolnosti. Současná šéfka resortu Anna Hubáčková se potýká se zdravotními problémy, a tak podala rezignaci. „Bohužel mě čeká zdravotní zákrok s několikaměsíční rekonvalescencí. To omezí mou schopnost cestovat, což je během předsednictví Radě EU velmi problematické,” vysvětlila své rozhodnutí Anna Hubáčková, která doporučila do funkce druhého nejvýšše postaveného politika z Brna Petra Hladíka. Politika z moravské metropole následně schválil celostátní výbor KDU-ČSL.

Mrzí mě to, ale rozumím situaci a prosím o respektování jejího soukromí jak novináře, tak i veřejnost. Přeji jí brzké uzdravení a chtěl bych jí také poděkovat, protože za posledních několik měsíců odvedla opravdu kus dobré práce,“ zdůvodnil odchod Hubáčková vicepremiér Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Ambiciózní politik z Brna

Osmatřicetiletý rodák z Osové Bítýšky se do povědomí veřejnosti významně zapsal v roce 2014, kdy napadl platnost voleb v městské části Brno-sever kvůli údajnému kupčení s hlasy. Krajský soud dal tehdy Hladíkovi za pravdu, nakonec návrh smetl ze stolu Ústavní soud. Politik ale na sebe silně upozornil a brzy získal významnou pozici na brněnském magistrátě. V roce 2016 nahradil ve funkci náměstka primátora Kláru Liptákovou, o dva roky později se stal prvním náměstkem primátorky. Ve funkci se věnoval převážně životnímu prostředí, což mu nyní přineslo plusové body.

Uvědomuji si naléhavost celé situace. Teď, když celá Evropa prochází transformací energetiky a navíc když Česká republika předsedá Radě Evropské unie je důležité, aby odchod paní ministryně neohrozil fungování ministerstva. Nejde o mě, jde o lidi a jde o Českou republiku. Odmítnout paní ministryni Hubáčkovou a pana vicepremiéra Jurečku by teď hraničilo s nabubřelostí a hlavně by to bylo nezodpovědné,“ svěřil se Hladík na Facebooku. 

Podruhé už kývl a brněnská klika

Hladík dostal nabídku vést resort už před rokem. Tehdy ale možnost odmítl s tím, že má pět dětí a manželku. Navíc se někdejší předseda mladých lidovců, který vystudoval na Masarykově univerzitě informatiku, toužil stát primátorem Brna. Jenže lidovci ve spojení se Starosty skončili nakonec až třetí. Hladík navíc vedl v posledních měsících spory s primátorkou Markéta Vaňkovou (ODS), kvůli čemuž je možné, že lidovci v nové koalici ani neusednou.

Je mi jasné, že řada lidí si řekne, že mi to nevyšlo v Brně, a tak jdu do Prahy. Naprosto to chápu, díval bych se na to možná dost podobně. Ale na rovinu říkám, že by bylo jednodušší zůstat v Brně, které miluji a trávit více času s rodinou a buď pokračovat ve vedení Brna na projektech, které mám rozpracované nebo odejít do opozice a vrátit se do byznysového prostředí,“ dodal Hladík, který se stane dalším politikem z Brna ve vládě. Kromě premiéra Petra Fialy (ODS) pochází z moravského města také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) či šéf zdravotnického resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Silné vazby na Brno má ale také třeba ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (nez.), jenž od roku 2004 působil ve vedení Masarykovy univerzity.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, KDU-ČSL, Koalice, Hladík, Ministerstvo, Hubáčková, Petr Hladík, Anna Hubáčková, ministr životního prostředí, Marian Jurečka, ODS, Rada Evropské unie, Masarykova univerzita, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský lidovec Hladík bude ministrem životního prostředí. Nahradí nemocnou Hubáčkovou  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.