Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Brno stále nemá koalici. Jednáme, nechceme SPD a radí nám Fiala, říká primátorka

Po více než týdnu od komunálních voleb stále není jasné, kdo povede v příštích čtyřech letech druhé největší město v Česku. Primátorka a lídryně vítězné koalice ODS a TOP 09 Markéta Vaňková uvedla, že jednání jsou stále v plném proudu, přesto koalice nevznikne dříve než příští týden.

Nejlepší výchozí pozici má po komunálních volbách v moravské metropoli vítězná koalice SPOLEČNĚ, kterou tvoří občanští demokraté s Topkou. Vzhledem k tomu, že formace zvítězila a získala šestnáct mandátů v zastupitelstvu, ujala se povolebních vyjednávání. Zatím nejvíce se vítězové oťukali s druhým ANO a třetímu lidovci, kteří kandidovali se Starosty. Podle aktuální primátorky a jedničky vítězné kandidátky Markéty Vaňkové (ODS) se na schůzích s ANO a KDU-ČSL mluví nyní o programových prioritách, jako je dopracování územního plánu či sociální benefity pro rodiny s dětmi. 

Ani po četných schůzích ale zatím Vaňková, kterou ještě mají možnost ostatní strany vyšachovat z vedení města, neví, kdy jednání skončí. Chystá totiž znovu usednout ke stolu také s pátými Piráty. Pozvánku do salónku primátorky dostali sociální demokraté a zelení+Žít Brno. Obě uskupení získala shodně po třech mandátech. Z kola ven je SPD, se kterou šéfka magistrátu přitom minulý týden vyjednávala. 

„Dokáži si představit více variant koalice. Probíráme nyní zejména programové priority. Vedeme jednání se všemi, výjimkou je SPD. Finální rozhodnutí nepadne ale dříve než příští týden,“ řekla současná primátorka Markéta Vaňková, jež po předchozích volbách utvořila koalici s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD i navzdory faktu, že volby vyhrálo hnutí ANO. 

Z Prahy radí Fiala

Velké slovo má ke složení budoucího vedení radnice v největším moravském městě také premiér Petr Fiala (ODS). Právě současná hlava exekutivy totiž z Brna pochází a politickou situaci v jihomoravské metropoli stále bedlivě sleduje. Sám označil před volbami vítězství v rodném města jako jeden z hlavních cílů voleb. „S premiérem Fialou jsme se o víkendu potkali na oslavách gymnázia. Vnímám jeho postoj a doporučení,“ dodala Vaňková. 

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, koalice, volby, Komunál, Vyjednání, Vaňková, Petr Fiala, Markéta Vaňková, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno stále nemá koalici. Jednáme, nechceme SPD a radí nám Fiala, říká primátorka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.