Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Osmnáct subjektů kandidujících do senátu nezveřejnilo včas údaje o dárcích

Údaje o dárcích a podporovatelích volební kampaně nezveřejnilo v zákonné lhůtě na internetových stránkách osmnáct politických stran, hnutí, koalic a nezávislých kandidátů do Senátu. Informoval o tom Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí v tiskové zprávě. Dohledový úřad s nimi může zahájit správní řízení, ve kterém hrozí pokuta od dvaceti tisíc do tří set tisíc korun.

„Kandidující subjekty měly zveřejnit nejen dárce, kteří věnovali na jejich volební kampaň finanční příspěvek, ale také další podporovatele a příznivce, kteří poskytli pro kampaň své služby a zboží zdarma nebo za cenu nižší než obvyklou. Lhůta vypršela půlnocí z 20. na (dnešek) 21. září," uvedl úřad ve zprávě.

Úřad kontroloval 66 kandidujících, z toho 41 politických stran a hnutí, 18 koalic a sedm nezávislých kandidátů. Údaje měli kandidující zveřejnit na internetových stránkách, které úřadu oznámili. Dva nezávislí kandidáti, Milan Bušek a Pavel Petričko, tři koalice, konkrétně ČSSD a ANO, Koalice Moravského zemského hnutí a politické strany Moravané a koalice Společně pro Prosperující Pardubicko, a šest politických stran a hnutí, mezi nimi Hnutí PES, DOMA nebo Hnutí NEJ, úřadu adresu internetové stránky vůbec neoznámili, kontroloval tak nakonec 55 internetových stránek kandidujících. Údaje na nich nezveřejnilo sedm politických stran.

Byly to Česká strana národně sociální, Karlovarská občanská alternativa, Právo Respekt Odbornost, PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty, ProMOST, Strana státu přímé demokracie – Strana práce a Volba pro kraj.

Své zákonné povinnosti kromě nich ale nedostáli ani ti, kdo úřadu neposkytli internetové stránky k ověření. „Se subjekty, které svou zákonnou povinnost nesplnily, může být zahájeno správní řízení, ve kterém může být uložena pokuta v rozmezíd dvaceti tisíc do tří set tisíc korun," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Senát ČR

Štítky ČR, volby, senát, strany, správa, kontrola, Senát Parlamentu ČR, politická strana, webová stránka, koalice, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, ČSSD, ANO 2011, Robert Šlachta, Karlovarská občanská alternativa, Hnutí PES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmnáct subjektů kandidujících do senátu nezveřejnilo včas údaje o dárcích  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.