Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Primátorka Markéta Vaňková: Horkovod z Dukovan zajistí energetickou soběstačnost

PR článek

Horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna je podle primátorky Markéty Vaňkové klíčovou stavbou pro zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti. Osazují se také soláry, připravuje se zdroj na štěpku a kotel na energetické zpracování odpadu.

Zdražování energií je dnes nejpalčivějším problémem. Primátorka preferuje celoevropský postup. Pokud by nedošlo k dohodě, pak navrhuje pomoc občanům i firmám na národní úrovni. „Iniciovala jsem vznik pracovní skupiny, kterou svolal ministr spravedlnosti Pavel Blažek a v níž zasedli energetici, ekonomové, právníci a zástupci podnikatelského sektoru. Výsledkem byl návrh zaslaný panu premiérovi. Hlavním nástrojem musí být regulace cen energií, případně doplněná dalšími opatřeními. Důležité je najít rychlé a správné řešení. Souběžně intenzivně pracujeme na posílení energetické soběstačnosti a bezpečnosti Brna,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Horkovod z Dukovan

Pro zajištění spolehlivých a cenově stabilních dodávek tepla pro naše město je klíčovou stavbou horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna. Díky tomu městská společnost Teplárny Brno zásobující teplem více než 100 000 domácností, řadu administrativních budov, podniků nebo škol a nemocnic nebude odkázaná na zemní plyn z Ruska. Navíc dojde díky nulovým emisím ke zlepšení kvality ovzduší.

Horkovod má mít 42 kilometrů, z velké části povede pod zemí mimo zastavěnou oblast. Za pouhých několik měsíců se podařilo vyřešit technické parametry a proběhly první kontakty s obcemi kvůli nutnému výkupu pozemků. Souběžně jednáme s ministerstvy, ale i s Evropskou investiční bankou, aby se zvolil nejlepší způsob financování výstavby,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková.

Teplo a energie z Brna

Energetický mix kromě horkovodu doplní další projekty. „Začalo osazování solárních panelů na střechy městských budov, nový zdroj na dřevní štěpku by měl teplo dodávat už v roce 2024, o rok později se má spustit kotel na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů,“ dodala Markéta Vaňková.


Zadavatel: ODS
Zhotovitel: ODS

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Volby, ODS, Komunální, Vaňková, Markéta Vaňková, Dukovany, Jaderná elektrárna Dukovany, teplo, energie, Pavel Blažek, Teplárny Brno, Evropská investiční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorka Markéta Vaňková: Horkovod z Dukovan zajistí energetickou soběstačnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.