Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidi potřebují pozitivní pohled místo strašení, říká v rozhovoru David Pokorný (Fakt Brno)

PR článek

Zbývá jen několik dnů, než Brňané rozhodnou o budoucím složení zastupitelstva města. Přinášíme proto rozhovor s jedním z kandidátů na primátora, kterým je David Pokorný. Fyzik a brněnský zastupitel stojí v čele hnutí Fakt Brno, které se o přízeň voličů letos hlásí poprvé.

Letošní volby jsou pro Fakt Brno premiérou. S čím do toho jdete?

Chceme z Brna město, které se inspiruje povedenými nápady ze zahraničí. Staří politici bohužel jedou ve starých kolejích. To chceme změnit. Brno by mělo být moderním městem, které myslí na mladé lidi. Inspirujeme se projekty v Kodani, Vídni nebo Paříži. Vertikální zahrady, zelené stěny, mlžítka v ulicích. Těch nápadů, které můžeme přivést, je kontejner.

V ulici Brna nejde uniknout vaší reklamě. Stromy jsou na desítkách míst. Proč volíte tento způsob sebepropagace a kdo nápady vymýšlí?

Jsme mladí a myslíme jinak. To se propisuje do kampaně. Stromy v ulicích chybí, takže byly jasná volba. Navíc je pak společně zasázíme. Přestože jsme v době krize, tak jsme nechtěli dělat negativní kampaň. Lidi potřebují pozitivní pohled a ne neustálé strašení. Také jsme nechtěli dělat nudnou kampaň, ale spíše lidi inspirovat a mnohdy pobavit. Nápady vymýšlíme sami. Často u lahve vína. Jde to pak snáz.


Fakt Brno má kontaktní stánek ve formě kontejneru před kostelem sv. Jakuba

Jste nejmladším lídrem ze všech kandidujících subjektů. Je to benefit?

V zastupitelstvu musí být vedle starších a protřelých politiků i mladé tváře s novými pohledy na chod města. Témata podpory vědy a výzkumu, moderních technologií pro ochranu životního prostředí a další, to jsou věci, které zajímají spíše naši generaci. Kampaň jsme také symbolicky odstartovali roznosem stovek konzerv s nápisy “nekonzervuj Brno”. Řekli jsme, že Brno potřebuje něco čerstvého.

Máte za sebou první volební období. Čtyři roky jste byl zastupitelem a uprostřed mandátu založil nový subjekt. Co vás k tomu vedlo?

Na řadu věcí jsem měl jiný názor, ale jako jeden zastupitel jsem nedokázal nic změnit. Cítil jsem, že aby se věci hnuly, je potřeba mít víc hlasů. Dali jsme dohromady tým skvělých lidí, který si perfektně sedl a vytvořil nejpropracovanější program napříč všemi subjekty. Jsou to odborníci, kteří dokáží své oblasti tlačit dopředu.

Co se současnému vedení města povedlo a v čem vidíte prostor na zlepšení?

Pozitivně vnímám, že se podařilo podporovat drobné podnikatele během koronavirové pandemie. Posunulo se i budování Velkého městského okruhu, který je zásadní pro odšpuntování dopravy v Brně. Naopak hospodaření nebylo úplně šťastné. Jako jediný jsem například hlasoval proti stavbě multifunkční haly, které má stát přes 7 miliard korun. To je v dnešní době naprostá zhovadilost. Málo se pohlo i s budováním cyklistické infrastruktury nebo s výsadbou stromů, a především s péčí o zeleň. Tam jsou velké nedostatky.


 Pokorný i další kandidáti vyráží denně do ulic mluvit s Brňany o budoucnosti města

A jaká práce stojí přímo za Vámi?

Zastupuju město v představenstvu Technologického parku, kde jsme udělali celou řadu strategických rozhodnutí. Provedli jsme transformaci při nákupu akcií. Snížili jsme zadluženost a naopak zvýšili rentabilitu. Uzavřela se spolupráce s celou řadou společností, které dnes v Technologickém parku sídlí a vytváří kvalifikovaná pracovní místa pro Brňáky. Právě v této práci bych chtěl pokračovat. Máme už vypracovaný plán další výstavby. Vzniknou další pracovní místa, ale i bydlení pro lidi. Navíc to bude hospodářsky přínosné i pro rozpočet města. Za Teplárny Brno jsme pracovali na výstavbě štěpkového zdroje, který přinese ekonomický a ekologický zdroj tepla.

Žádný subjekt nebude mít stoprocentní vládu. Vždy je nutné vytvořit povolební spojenectví. Přesto, jak by vypadalo město Brno, kdybyste získali 51 % ve volbách?

Investovali bychom především do vzdělání a veřejného prostoru. Mimo dostavby Technologického parku bychom finance chtěli dát do škol. Na další vzdělávání učitelů i podporu managementu. Chceme Brno propojit s funkčními projekty kraje. Důležité je i zvýšit spolupráci s univerzitami. V oblasti životního prostředí bychom změnili způsob, jakým se pečuje o zeleň a sadili stromy ve velkém. Chceme využít například systém 3D skenování, který je může zachránit před zbytečným kácením. Počítáme také s investicemi do modro-zelené infrastruktury. Aby nám voda neodtékala, ale vsakovala se v místě dopadu. Abychom dokázali využít dešťovou i šedou vodu v budovách. Zvlášť v době zvyšující se ceny energií je potřeba využívat moderní nástroje a šetřit přírodu i peněženky Brňáků.

Většina stran ve velkém akcentuje problematiku dopravy. Lidé stojící v kolonách jsou denním chlebem. Jaké řešení nabízíte?

Říkáme "jeď na čemkoliv". Chceme, aby Brňáci měli na výběr, jestli pojedou na kole, autem, šalinou nebo na koni. Město má budovat infrastrukturu a dávat možnost volby. Třeba cyklostezky máme na mizerné úrovni. Je nemožné se po nějaké dostat na druhou stranu města. Část lidí určitě ráda na kole pojede, když bude mít bezpečnou možnost. Město není nafukovací. Plynulosti dopravy by zase pomohlo využití telematiky pro řízení dopravy v reálném čase. Počítáme také s budováním záchytných parkovišť typu P+R na okraji města s návazností na MHD.

Pojďme na závěr debatu trochu odlehčit. Společně s partnerem natáčíte podcast s názvem Homo Politicus. Co Vás k tomu vedlo?

Oba se aktivně zajímáme o veřejné dění a sdíleli jsme naše postřehy na sociální sítě. Lidi to chytlo a ptali se na zajímavé otázky. Pak už se odpovědi nevešly do komentářů a začali jsme nahrávat krátké videa, a nakonec jsme u dvacetiminutových podcastů. Je to pro nás zábava i zajímavá zkušenost. Natáčíme o dění na radnici a občas zamíříme k celostátním tématům i osobnímu životu. Svoje publikum si podcast našel a my jsme za to rádi.


Zadavatel: Fakt Brno
Zpracovatel: Fakt Brno

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Fakt Brno, volby, politika, Brno, David Pokorný, doprava, Technologický park a.s., Paříž, Vídeň, Kodaň, Teplárny Brno, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidi potřebují pozitivní pohled místo strašení, říká v rozhovoru David Pokorný (Fakt Brno)  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.