Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Začala výstavba Nové Zbrojovky. Do pár let dá Brnu byty, kanceláře i náměstí

PR článek

Projekt Nové Zbrojovky – nové městské čtvrti, která vzniká na místě bývalé židenické fabriky – vstoupil do nové fáze. Předposlední prázdninový den byla poklepáním na základní kámen zahájena výstavba areálu, který během příštích deseti až dvanácti let přinese Brnu na 2 500 bytů, 200 000 m2 kancelářských a 100 000 m2 komerčních ploch. Kromě výstavby nových budov počítá investor, skupina CPI Property Group, také se zachováním a rekonstrukcí čtyř ikonických původních objektů. 

Kus slavné historie zůstane

Areál, kde nová čtvrť vznikne znají všichni Brňáci. Jeho historie sahá až do dob Rakouska-Uherska a před rokem 1989 měl snad každý známého, který pracoval ve Zbrojovce. Po revoluci začala výroba upadat a postupně přišel krach. Poslední směna si ve Zbrojovce „píchla“ v roce 2006. Od té doby areál chátral. Až v roce 2016 převzala tento brownfield společnost CPI Property Group a ze Zbrojovky se stala Nová Zbrojovka.

Dlouho to vypadalo, že se v tu nic neděje. Opak je ale pravdou. Obnova brownfieldu je běh na dlouhou trať. Posledních několik let probíhaly demoliční a sanační práce a příprava na novou výstavbu. I přesto, že majitel získal demoliční výměr na celý areál, rozhodl se zachovat čtyři ikonické budovy. Ty postupně procházejí nákladnou rekonstrukcí a budou sloužit jako připomínka slavné historie.

V hlavní roli udržitelnost

Jedna z rekonstrukcí je již hotová. Přestavba bývalé Nářaďovny dala vzniknout moderní kancelářské budově ZET.Office, která na konci roku 2019 přivítala své první nájemníky a dnes je již téměř plně obsazená. Naopak nová výstavba začala až letos. Oficiálně jí zástupci společnosti společně s představiteli města zahájili poklepáním na základní kámen 30. srpna. 

V horizontu deseti až dvanácti let dodá Nová Zbrojovka na brněnský trh na 2 500 bytů, 200 000 m2 kancelářských a 100 000 m2 komerčních ploch. Stěžejním pilířem celé výstavby je udržitelnost. Všechny komerční budovy budou mít zelené střechy s fotovoltaickými panely, jejichž produkce pokryje třetinu potřeb areálu. Samozřejmostí pak je zachytávání a práce s dešťovou vodou a zajímavé užití prvků modrozelené infrastruktury. Šetřit životní prostředí chce Nová Zbrojovka například i maximálním odbouráním všech papírů a karet a možností řešit vše z mobilu.

Nejen byty, ale také parky, škola či náměstí

Nová Zbrojovka bude živá čtvrť a součást Brna. Jde nám o to vybudovat město krátkých vzdáleností,“ uvedl Miroslav Pekník, ředitel developmentu Nové Zbrojovky. Připomněl tak, že Nová Zbrojovka nebudou pouze byty a kanceláře. Cílem je vytvořit pulzující čtvrť plnou života. Velký důraz je kladen na veřejnou a občanskou vybavenost. V Nové Zbrojovce budou všechny potřebné služby – od obchodů s potravinami až po ordinace lékařů. Součástí budou nové parky a zeleň, základní škola, školka, multifunkční sportovní hala a náměstí. To bude situováno u další z rekonstruovaných budov – kotelny s komínem – a stane se centrem nové čtvrti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Nová Zbrojovka, brownfield, byty, bydlení, kanceláře, Brno, stavba, rekonstrukce, CPI Property Group, historie, Rakousko-Uhersko, Miroslav Pekník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala výstavba Nové Zbrojovky. Do pár let dá Brnu byty, kanceláře i náměstí  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.