Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neschválený územní plán a četníci jak za první republiky. V Brně se utkali uchazeči o primátora

Slova chvály, nové nápady, ale také ostrá kritika současného vedení města. To a mnohem více padlo v debatě kandidátů na primátora města Brna, které se tento týden účastnili čtyři vážní adepti na post šéfa moravské metropole – Markéta Vaňková (ODS+TOP 09), Petr Hladík (KDU-ČSL+STAN), René Černý (ANO) a Marek Lahoda (Piráti).

Ústředním tématem hodinu a půl dlouhé debaty, kterou pořádal Institut pro politiku a společnost v brněnském Impact Hubu, byl neschválený územní plán. Právě tento bod označili aktéři debaty za největší chybu města v posledních čtyřech letech. 

Bude to brzdit rozvoj města minimálně dva roky,“ řekl lídr Pirátů Lahoda. Ve stejném duchu hovořila také jednička lidovců a Starostů Hladík. „Je to chyba a škoda. Mrzí mě ale také, že se nezačalo v tomto volebním období se stavbou atletické haly,“ vyjádřil se současný náměstek brněnské primátorky. 

Podle Reného Černého nebyl návrh správně zpracovaný, a proto dokument zastupitelé babišovců nepodpořili. „Bylo tam příliš mnoho věcí, co by pro občany Brna ani developery nebyly dobré. Pokud dostaneme příležitost, je naše priorita dopracovat územní plán,“ hlásil Černý. Současná hlava radnice Markéta Vaňková připustila, že jde o největší neúspěch současného vedení. Dokument v podobě, jak byl předložen, nebylo možné schválit. Podle mého názoru nevedl k rozvoji města tak, jak je potřebné,“ vysvětlila Vaňková, jejíž strana letos na jaře předložený plán nepodpořila. 

Co se povedlo

Polici našli i pozitivní věci, které se za poslední čtyři roky staly. Vaňková si cenila, jak město postupovalo v době covidu. Připomněla stavbu velkokapacitního centra či záložní nemocnice na výstavišti nebo antigenní testování v domovech seniorů. Vyzyvatel Hladík vyzdvihl rozšíření základních a mateřských škol ve městě, revitalizaci parků či obecné zlepšení v oblasti životního prostředí, což dokládají například zelené střechy. 

Pirátský kormidelník Lahoda pochválil, že se po dlouhých letech blíží vytoužená stavba Janáčkova kulturního centra. Aktuálně má magistrát stavební povolení a hledá zhotovitele. Naproti tomu opoziční zastupitel jen těžko hledal pochvalná slova pro nynější vedení. „Není tady nic, co by se dostavělo. Připravené projekty bývalého vedení města koalice nedotáhla,“ uvedl Černý. 

Chcete to více strážníků i kamer

Po zhruba hodinovém bloku následovaly dotazy osazenstva. Vody rozčeřil v samotném závěru setkání dotaz jednoho z diváků, který apeloval na bezpečnost v Brně. Možná i nechtěně vzbudil debatu na tím, jak pracují ve městě strážníci a zda jich je dostatek. 

„Brno má nedostatek strážníků i přes poskytované náborové příspěvky. Přeplácí je státní policisté. Navíc jsou zahlceni banálními úkoly jako kontrola parkování, která činí většinu jejich práce v ulicích. Takové věci jde automatizovat,“ myslí si Lahoda. V podobném duchu hovořili také ostatní kandidáti, kteří se shodli, že je potřeba uchazeče více motivovat. Hladík navíc přidal poznatek, že je v ulicích málo kamer. „Souhlasíme s další aplikací bezpečnostních kamer. Máme desítky požadavků městských části,“ uvedl Hladík, který dodal, že krok ale nebere jako šmírování.

Černý se při svém komentáři pozastavil nad současnou mobilitou strážníků a vrátil se do minulosti. „Je potřeba posílit počet strážníků. Musíme uchazeče umět motivovat. Je potřeba se ale zamyslet nad jejích prací i z pohledu mobility. Možná by stálo za to se vrátit do období první republiky, kdy měli své rajóny a dokázali za ně zodpovídat,“ popsal lídr ANO. 

Naproti Vaňková chválila městskou policii za práci. Zmínila, že strážci brněnského zákona mají k dispozici nová auta, elektrokola či skútry, takže se dobře dokáží pohybovat po městě. „Chceme, aby byli strážníci v ulicích více vidět, byli lidem nápomocní a plnili preventivní funkci,“ uzavřela Vaňková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Institut pro politiku

Štítky Brno, Strážníci, Volby, Komunální, Debata, Markéta Vaňková, Petr Hladík, René Černý, územní plán, První republika, radnice, ANO 2011, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neschválený územní plán a četníci jak za první republiky. V Brně se utkali uchazeči o primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.